Skriv et testamente og spar en del af arveafgiften

Et forslag om at afskaffe arveafgiften er kommet til politisk debat.

Arveafgift er den lovpligtige afgift, som man skal betale, hvis man arver penge ud over et bundfradrag, der i 2022 er på kr. 312.500 kr.. Herefter skal man betale en såkaldt arveafgift til staten.

Procentsatsen for arveafgiften varierer alt efter relationen mellem afdøde og arvingen:

  • Der betales ingen arveafgift mellem ægtefæller eller til visse almennyttige organisationer
  • Børn, forældre mm. betaler 15%
  • Hvis der er tale om f.eks. søskende, nevøer, niecer eller personer udenfor familierelationen, betaler de også 15%, men de betaler herudover også en tillægsboafgift på 25%

Ønsker man at lade sine søskende, niecer eller andre udenfor familieforholdet arve formuen, så kan afgiften til staten være stor og det er der mange, der ikke er klar over.

Man kan ikke slippe helt for arveafgiften, men ved at oprette et testamente og donere en del af sin arv til en velgørende organisation, så kan man reducere en del af arveafgiften til staten.

Konkret består løsningen i, at man ved testamente lader en velgørende organisation arve 30% af arven på betingelse af, at organisationen til gengæld betaler arve- og tillægsarveafgift for de øvrige arvinger, der således arver 70%.

30 procent af formuen bliver således afgiftsfri, da velgørende organisationer er fritaget for afgift og samtidig er det den velgørende organisation, der betaler arveafgiften for de 70% af arven til arvingerne.

Det betyder både, at arvingerne kan få mere ud af deres arv – oveni, at man donerer et beløb til en velgørende organisation, som man ønsker at støtte.

Overvejer du at oprette et testamente eller er du i tvivl om, hvad dine muligheder er, så kontakt din Ret&Råd advokat, for en uforpligtende drøftelse ud fra netop dit eller jeres behov.

Har du spørgsmål til artiklens forfatter?

Felter med * skal udfyldes.

"*" indikerer påkrævede felter

Name
Tilmeld dig vores nyhedsbreve med juridiske nyheder
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.