Hvordan får ugifte forældre fælles forældremyndighed?

Ægtefæller har automatisk fælles forældremyndighed over børn født i ægteskabet. Dette gælder imidlertid ikke når man er ugift. Er man ikke gift på tidspunktet for barnets fødsel, er der derfor vigtigt at være opmærksom på, at man ikke automatisk får fælles forældremyndighed.

Sådan sikrer man fælles forældremyndighed

Mange forældre har et ønske om, at der skal være fælles forældremyndighed over deres fælles barn og fælles forældremyndighed etableres også automatisk, hvis man er gift.

Er man ikke er gift når barnet bliver født, kræver etablering af fælles forældremyndighed, at der underskrives en omsorgs-og ansvarserklæring.

Ved underskrift af erklæringen bliver begge forældre registeret som forældre og samtidig bliver der etableret fælles forældremyndighed. Erklæringen kan underskrives allerede inden barnet er født og skal underskrives senest 28 dage efter barnets fødsel. 

Omsorgs- og ansvarserklæringen findes på borger.dk. Der er ikke noget krav om, at forældrene skal bo sammen på tidspunktet for underskrift af erklæringen.

Hvis man ikke underskriver erklæringen

Hvis erklæringen ikke underskrives inden 28 dage efter barnets fødsel, vil Familieretshuset kontakte kvinden, der har født barnet for at få forældreskabet registeret. Her kan man stadig nå at få del i forældremyndigheden, hvis der er enighed om det.

Hvis omsorgs- og ansvarserklæringen ikke bliver underskrevet, vil kvinden, der har født barnet, få tillagt eneforældremyndigheden over barnet.

Selvom en forælder har forældremyndigheden alene, er det muligt at få del i forældremyndigheden på et senere tidspunkt i barnets liv. Hvis forældrene er enige, kan det frit aftales, at der skal være fælles forældremyndighed. En sådan aftale skal, for at blive gyldig, anmeldes til en Familieretshuset, der sørger for at registrere aftalen formelt.

Uenighed om forældremyndighed

I tilfælde af uenighed om forældremyndigheden, er det også Familieretshusets der skal kontaktes. Familieretshuset vil, efter ansøgning, oplyse sagen og herefter sende sagen til Familieretten, der skal træffe endelig afgørelse om spørgsmålet om forældremyndighed.

Læs mere om Børn, Samvær & Forældremyndighed på Ret&Råds hjemmeside, eller download brochuren Samvær & Forældremyndighed skrevet af Ret&Råds advokater med speciale i forældremyndighed.

Har du spørgsmål til artiklens forfatter?

Felter med * skal udfyldes.

"*" indikerer påkrævede felter

Name
Tilmeld dig vores nyhedsbreve med juridiske nyheder
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.