Kan julegaven byttes?

Julen står for døren og snart begynder julegaveindkøbene for alvor. Hvis gaverne skal byttes er der dog forskel på, om du køber julegaverne i en fysisk butik eller på nettet. Byttereglerne er nemlig forskellige.

Gaver på nettet

Køber du julegaverne på nettet i Danmark eller i EU, så har du som udgangspunkt 14 dages fortrydelsesret i henhold til Købeloven. Du har altså 14 dage, fra du har modtaget varen til at returnere varen, hvis du ønsker at annullere dit køb. Du behøver ikke at give en begrundelse for, hvorfor du fortryder.

Når du benytter fortrydelsesretten, skal du have alle dine penge tilbage. Det eneste, du kan komme til at betale, er fragtomkostningerne ved at sende varen retur. 
Vær opmærksom på, at fortrydelsesretten gælder HELE købet. Hvis du kun fortryder dele af dit køb, så kan du kun benytte din fortrydelsesret, hvis det er aftalt med butikken. Det vil fremgå af betingelserne for købet.

Vær opmærksom på, at fortrydelsesretten som udgangspunkt ikke gælder for varer købt udenfor EU.

Gaver i butik

Køber du julegaverne i de lokale butikker, så har du ikke fortrydelsesret i henhold til Købeloven. 

Men selvom du ikke har rettigheden i henhold til loven, så er der rigtigt mange butikker, der yder den service at tilbyde en fortrydelsesret.

Fortrydelsesretten kan enten bestå i, at du returnerer varen og bytter den (bytteret) eller at du kan få pengene igen (returret). 

Det er helt og aldeles butikken, der fastsætter reglerne for, om de vil tilbyde en fortrydelsesret og i så fald, hvordan reglerne for den skal være. De kan for eksempel selv bestemme varigheden af fortrydelsesretten – og også om du kan vælge imellem at bytte eller få pengene retur.

Hvis du vil bruge en fortrydelsesret i en butik, så er det vigtigt, at du gemmer din kvittering og får noteret på den, at du har fortrydelsesret, hvis det ikke allerede står der. Det gør det ofte på din bon eller på den byttekvittering, der sættes på varen.

Hvad med udsalgsvarer?

Hvis en butik generelt tilbyder en fortrydelsesret, men ikke gør det på udsalgsvarer – så skal butikken tydeligt gøre opmærksom på det i forbindelse med dit køb. Ellers vil der være samme fortrydelsesret på udsalgsvaren, som på varerne til almindelige priser. 

Er du i tvivl om dine rettigheder, så er du velkomme til at kontakte din lokale Ret&Råd-advokat.

Har du spørgsmål til artiklens forfatter?

Felter med * skal udfyldes.

"*" indikerer påkrævede felter

Name
Tilmeld dig vores nyhedsbreve med juridiske nyheder
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.