Indbrud i privatboligen – Er du korrekt forsikret?

Når uheldet er ude, skal du kunne dokumentere, hvad der er blevet stjålet – husk at gemme kvitteringer for det indbo, du har købt, og tag billeder af indboet med dato på.

Der er mange steder, man kan hente oplysninger om, hvordan man kan sikre sit hjem. Energistyrelsen har blandt andet udgivet en vejledning over indbrudssikring af private hjem, hvor der er mange nyttige råd og links til hjemmesider, der beskæftiger sig med forebyggelse mod indbrud.

Pas på med at underforsikre

Når nu uheldet har været ude, sker det jævnligt at folk må konstatere, at de er underforsikret.

Underforsikring opstår som følge af, at der f.eks. af indboforsikringen fremgår ,at man har sat indbosummen til kr. 500.000,-, mens der i virkeligheden har været for kr. 1.000.000,-, der er i dette tilfælde underforsikret med 50 %.

Hvis taksator i forbindelse med besigtigelsen af dit hjem vurderer, at værdi af indboet er dobbelt så højt, som det er forsikret for, erstattes de stjålne genstande også kun med 50 % – det gælder også, selv om forsikringssummen for indboet er sat højere end værdien af indbo, der er blevet stjålet.

Du skal kunne dokumentere, hvad der er blevet stjålet

En anden ting, man skal være opmærksom på, er, at det er vigtigt at kunne dokumentere, hvad der er blevet stjålet ved indbruddet – det er derfor altid en god idé at gemme kvitteringer for det indbo, man har købt og også at tage billeder af indboet (billeder med dato).

Du skal være særlig opmærksom på særlig dyre indbogenstande, som smykker, kunst, musikinstrumenter e.lign. Her er det vigtigt, at du gemmer kvitteringer, eller på anden måde sikrer dig, at du kan dokumentere, at du har ejet genstandene. Hvis du har fået genstandene i gave, vil det også være en god idé at få kvitteringen fra gavegiver.

Hvis der er tale om eksempelvis arvesmykker e.lign., som du pr. definition ikke har kvittering for, kan det anbefales, at du får tingene vurderet af eksempelvis en smykkehandler. Du skal også sørge for, at du får dokumenteret, at det er dine smykker, og det kan du gøre i form af billeder af smykkerne og billeder, hvor du bærer smykkerne.

Hvis du anskaffer dig særligt dyre genstande, eksempelvis en meget dyr cykel eller noget meget værdifuldt indbo, smykker eller lignende, er det vigtigt, at du kontrollerer vilkårene for din forsikring, da særlige forsikringsbehov dækkes forskelligt fra forsikringsselskab til forsikringsselskab.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt din forsikring skal ændres, er det bedre at ringe til forsikringsselskabet en gang for meget end en gang for lidt.

Hvis du har fået vurderet eksempelvis dine smykker af en guldsmed, kan du sende den vurdering til forsikringsselskabet og så spørge, om de smykker er dækket af din forsikring. På den måde har du også sikret dig, at din forsikring ved, hvilke smykker du har liggende, og så vil forsikringsselskabet ikke efterfølgende kunne påstå, at du ikke var i besiddelse af smykkerne.

Spørgsmål og henvendelser kan rettes til din lokale Ret&Råd advokat, eller i formularen nedenfor

Har du spørgsmål til artiklens forfatter?

Felter med * skal udfyldes.

"*" indikerer påkrævede felter

Name
Tilmeld dig vores nyhedsbreve med juridiske nyheder
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.