Pas på told og moms, når du handler på internettet

Udviklingen af salget på internettet forsætter med at stige år for år. Men jagten på den billigste vare kan blive dyr i den sidste ende. Når du køber varer uden for EU, skal du nemlig være opmærksom på, at varen kan blive pålagt told, moms og importgebyr.

”Flyreglen”

Det er en udbredt misforståelse at man altid afgiftsfrit kan købe varer under 3250,-kr fra udlandet.

Varer inden for EU kan frit indføres til eget brug (Du skal dog være opmærksom på, at der findes vejledende satser for eget brug, samt told mv. på spiritus og cigaretter).

Varer uden for EU kan indføres afgiftsfrit, hvis prisen ikke overstiger 3250,-kr., hvis du rejser med fly/skib.

Hvis du benytter andet transportmiddel, må værdien af varerne ikke overstiger 2250,-kr.

Reglerne om at man afgiftsfrit kan indføre varer, er dog betinget af, at det er dig selv, der har dem med, dvs. at det er varer du selv har med hjem fra rejser eller lignende.

Bestillinger på nettet mv.

Såfremt der er tale om en postforsendelse gælder der helt andre regler.

Alle varer over 80,- kr. købt uden for EU vil blive pålagt en toldsats, der varierer efter varekategorien, værdien og portoen på varen. Herudover skal der betales moms på 25% der beregnes ud fra varens værdi, porto og toldsatsen.

Endeligt pålægges varen et importgebyr, der ved postforsendelser er PostDanmarks gebyr for omkostninger i forbindelse med angivelsen til SKAT.

”Gavefidusen”

Med tanke på ovenstående regler, er der dog en del af de udenlandske firmaer, der tilbyder at pakke varen ind, så den sendes til dig som en gave, således at du undgår afgift.

For det første er reglerne om afgiftsfrie gaver alene gældende, når både modtager og afsender er privatpersoner, ligesom der ikke må være penge involveret.

Eftersom gave-tricket ikke er noget nyt, skal du derfor ikke regne med, at indpakningen i sig selv har nogen særlig effekt i forhold til kontrol af varen.

For det andet er det kun gaver, der har en værdi under 340,-kr. der ikke bliver pålagt afgift.

Har gaven en værdi mellem 340-1.150,-kr., skal der betales moms og importgebyr.

Har gaven en værdi over 1.150,-kr. skal der tillige betales 2,5% i told.

Konklusion

På baggrund af ovenstående, er det altså vigtigt, at du som forbruger er opmærksom på, hvem du handler med på nettet.

Bestiller du varen udenfor EU, bliver du nemlig nødt til at tage højde for omkostninger ved told mv., når du vurdere varens pris.

Udover ovenstående kan det være mere problematisk at få pengene igen, hvis varen lider af en mangel eller aldrig dukker op.

Har du spørgsmål til artiklens forfatter?

Felter med * skal udfyldes.

"*" indikerer påkrævede felter

Name
Tilmeld dig vores nyhedsbreve med juridiske nyheder
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.