Fremtidsfuldmagten er en enkel og billig ”forsikring” for virksomhedsejere

Fremtidsfuldmagt er en enkel og billig ”forsikring” for virksomhedsejere

Ofte taler vi om fremtidsfuldmagter i personlig sammenhæng, men erhvervsmæssigt kan det have lige så stor relevans. Det kan nemlig være en rigtig god måde at sikre din virksomheds drift, hvis du skulle være ude af stand til at træffe beslutninger for en periode.

Det kan have fatale konsekvenser for din virksomhed, hvis du som ejer skulle blive ramt af en ulykke. Det kan du ”forsikre” dig mod ved at oprette en fremtidsfuldmagt. Fremtidsfuldmagten er en enkel og billig ”forsikring” for virksomhedsejere.

Fremtidsfuldmagt – et værn mod økonomisk tab

Hvem står for beslutningerne i din virksomhed? Måske er det primært dig selv, for ofte er det få personer, der står for de fleste beslutninger i mindre virksomheder.

Kommer du som virksomhedsejer ud for en ulykke, der sætter dig midlertidigt ud af spillet – det kunne for eksempel være en blodprop eller en hjerneblødning – kan det spare værdifuld tid og besværlig administration, hvis du har oprettet en fremtidsfuldmagt. Fuldmagten vil også kunne fungere som et værn mod økonomisk tab.

En fremtidsfuldmagt i erhvervssammenhæng bør være målrettet virksomhedens konkrete forhold. Det er altså ikke en særlig god løsning at lave en generisk fremtidsfuldmagt, men tænk i stedet over, om det er forskellige personer, der skal træffe beslutninger om fx økonomi, arbejdsledelse og personale.

Når du opretter en fremtidsfuldmagt, bliver den registreret i fremtidsfuldmagtsregisteret. Her ligger den egentlig bare og venter på, at den eventuelt bliver sat i kraft – og det sker måske (forhåbentlig) aldrig. Hvis virksomhedens ledelse eller forhold ændrer sig, så det vil være relevant at udpege en anden fremtidsfuldmægtig, så opretter du blot en ny fuldmagt, der afløser den gamle.

Det er ligetil at få registreret din fuldmagt i registeret – det gør du ved en simpel indberetning og underskrift med NemID eller MitID. Når du har indberettet den, skal den inden 6 måneder vedstås over for en notar. Dette er en betingelse for at fuldmagten gælder, og samtidig en sikkerhed for, at du har forstået omfanget af beslutningen, og at der ikke er tale om misbrug.

Så hvis du er virksomhedsejer, bør du overveje, om du skal oprette en fremtidsfuldmagt – det kan være netop den forudseenhed, som gør, at afgørende aftaler og dispositioner i virksomheden kan gennemføres, selvom du er midlertidig ude af stand til at træffe beslutninger.

Download også vores brochure om fremtidsfuldmagter.

Dette er en revideret udgave af en artikel fra 6. september 2017.

Har du spørgsmål til artiklens forfatter?

Felter med * skal udfyldes.

"*" indikerer påkrævede felter

Name
Tilmeld dig vores nyhedsbreve med juridiske nyheder
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.