Pensionsægtepagt

Siden 2007 har det været lovbestemt, at rimelige pensionsordninger ikke skal deles ved separation og skilsmisse. Udgangspunktet er herefter, at hver ægtefælle beholder sine egne pensionsordninger – også selvom der er stor forskel på ægtefællernes respektive pensionsordninger.

Hvorfor bør man overveje en ægtepagt om deling af pensioner?

Mange ægtefæller har en forventning om, at alle aktiver, herunder pensionsordninger, skal deles lige i tilfælde af separation/skilsmisse – men ifølge loven skal pensioner som udgangspunkt ikke deles, hvilket kommer bag på mange.

For så vidt angår pensionsopsparinger, er der ofte forskel på indeståendet på ægtefællernes ordninger, hvilket tit skyldes den måde man har indrettet sig på under ægteskabet. Både familiemæssige – og skattemæssige forhold gør, at det kan være naturligt, at den ene ægtefælle har en større pensionsordning.

Uanset ovenstående, er det lovbestemt, at en ægtefælle kan udtage egne rimelige pensionsordninger ved en bodeling i anledning af separation/skilsmisse. Ifølge retspraksis vil en pension typisk blive betragtet som rimelig, hvis den indbetaling, der er foretaget på ordningen, svarer til en sædvanlig indbetaling for andre i den pågældende faggruppe.

Det betyder også, at indbetalinger, der er større end det som andre i den pågældende faggruppe normalt indbetaler, som udgangspunkt ikke er rimelige. Er det for en faggruppe sædvandeligt at indbetale 15 procent i pension, vil det altså være urimeligt, hvis en ægtefælle betaler 20 procent – differencen på 5 procent vil derfor skulle deles med den anden ægtefælle.

Skal pensionen deles eller ej?

I virkeligheden har rigtig mange et ønske om, at pensioner bare skal deles – uanset om de er rimelige eller ej og derfor giver det mening, at oprette en ægtepagt om deling af pensioner. Herved kan man sikre, at pensionerne – uanset lovens udgangspunkt – bliver delt mellem ægtefællerne i tilfælde af en separation/skilsmisse.

Der findes rigtig mange forskellige pensionsordninger og det er derfor afgørende, at man i forbindelse med oprettelse af en ægtepagt om deling af pensioner får rådgivning fra en advokat, der har erfaring med de forskellige ordninger og herved kan sikre, at indholdet af ægtepagten bliver som I ønsker.

Læs mere om Ægteskab, Samliv & Skilsmisse på Ret&Råds hjemmeside, eller download brochuren Separation & Skilsmisse, skrevet af Ret&Råds familieadvokater.

Har du spørgsmål til artiklens forfatter?

Felter med * skal udfyldes.

"*" indikerer påkrævede felter

Name
Tilmeld dig vores nyhedsbreve med juridiske nyheder
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.