Køb af nyopført hus – undgå overraskelser med rettidig omhu

I et aktivt boligmarked er der både private projektudviklere og etablerede typehusfirmaer, der bidrager til at skaffe flere boliger på markedet. Det gør de ved at købe et stykke jord, udarbejde lokalplan, lade området byggemodne, og lader huse opføre med henblik på videresalg.

Der er også developere, der i de store byer udbyder ejerlejligheder til salg som såkaldt projektsalg, men dette ligger uden for emnet i denne artikel.

For mange er tanken om at overtage et nyopført og såkaldt nøglefærdigt hus en drøm, der går i opfyldelse.

De fleste salg sker under medvirken af ejendomsmægler, der som sælgers mand har stået for udarbejdelse af salgsopstillingen, der altid beskriver huset i positive vendinger.

Men det er vigtigt at være opmærksom på, at drømmen ikke får lov til at udvikle sig til et mareridt. Derfor er det afgørende, at du får hjælp fra en professionel rådgiver som en boligadvokat, der fungerer som købers rådgiver.

Når du køber et nyt hus

Er huset ikke færdigopført på tidspunktet for købsaftalens indgåelse, vil der ikke foreligge tilstands- og elinstallationsrapport, og sælger hæfter derfor for fejl og mangler ved byggeriet i en 10-årig periode.

Oftest vil du opleve, at overtagelsesdagen kan udskydes under nærmere angivne omstændigheder, og her vil din boligadvokat kunne rådgive dig, om der skal fastsættes frister for udskydelsen og stilles krav om dagbøder pr. forsinket kalenderdag.

Konstateres der fejl og mangler, bør der allerede i købsaftalen være taget forbehold om at tilbageholde i købesummen til sikkerhed for sælgers udbedring af manglerne, men dette kan være svært at få gennemført i det nuværende marked.

Det skal også overvejes, om du skal have ret til at rejse krav direkte mod de håndværkere, som sælger har benyttet under husets opførelse.

Der vil typisk blive afholdt både 1 års og 5 års gennemgang, ligesom byggeskadeforsikringen vil besigtige huset i samme intervaller for væsentlige fejl og mangler.

Ofte må du acceptere at forhold, der ikke har betydning for anvendelsen af huset, først vil blive udbedret i forbindelse med 1 års gennemgangen, og selv om du køber et nyopført hus, må du ikke forvente, at det er 100% fejlfrit.

Brug en byggesagkyndig til dit boligkøb

Har du fundet din drømmebolig, så bør du lade din egen byggesagkyndige rådgiver foretage en grundig gennemgang af huset og af det materiale, der har ligget til grund for opførelsen. Det bør bl.a., men ikke udtømmende, omfatte jordbunds- og miljøundersøgelser, byggeansøgning med tegninger og statiske beregninger.

Som køber indkaldes du til afleveringsforretning, hvor din byggesagkyndige rådgiver bør deltage for at rådgive dig om byggeriet er klar til aflevering.

Samme byggesagkyndige rådgiver bør også deltage under de nævnte 1 års og 5 års gennemgange.

Lad boligadvokaten hjælpe med et advokatforbehold

Du skal bede mægler om at udarbejde købstilbud, der skal indeholde et advokatforbehold og et bank-/finansieringsforbehold, så du er sikker på, at handlen økonomisk kan hænge sammen.

Når du sætter et advokatforbehold ind i købsaftalen, undgår du at betale 1% af købssummen, hvis du fortryder.

Boligadvokaten forhandler på dine vegne med mægler, gennemgår købsaftalen med alle de tilhørende bilag, der bl.a. kan omfatte:

Med et advokatforbehold kan du komme ud af handlen uden nogen nærmere begrundelse, og med professionel rådgivning fra din boligadvokat, undgår du overraskelser og er sikret en tryg bolighandel.

Læs i denne artikel om husbyggeri og entreprise.

Download vores brochure om boligkøb.

Har du spørgsmål til artiklens forfatter?

Felter med * skal udfyldes.

"*" indikerer påkrævede felter

Name
Tilmeld dig vores nyhedsbreve med juridiske nyheder
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.