Kan man få genoptaget en udeblivelsesdom?

Retsplejelovens § 367 giver mulighed for genoptagelse af domme i retssager, hvor en part er blevet dømt som udebleven. Denne bestemmelse er vigtig for at sikre borgerens retssikkerhed, og for at sikre at en part får mulighed for en reel domstolsbehandling af sin sag.

1.Hvad er en udeblivelsesdom?

En udeblivelsesdom er en dom, der afsiges, når en part i en retssag ikke indleverer svarskrift, anden processkrift (hvor der er udeblivelsesvirkning) eller ikke møder op til hovedforhandlingen i en retssag. Når en part udebliver, kan retten træffe afgørelse uden at høre den pågældende part, baseret på de oplysninger og beviser, der er præsenteret af den part, der mødte op.

Udeblivelsesdommen medfører, at sagsøger – som har anlagt retssagen – får medhold i sin påstand i retssagen mod sagsøgte, som er modparten i sagen. Det kan eksempelvis betyde, at den sagsøgte så skal betale det beløb, som sagsøgeren har krævet + sagsomkostninger.

Baggrunden for reglerne om udeblivelsesvirkning er, at det på den måde motiverer en part til at varetage sine interesser i en retssag, da det har den konsekvens, at parten automatisk taber sagen, hvis parten forholder sig passiv.

2. Tidsfrist for genoptagelse af en udeblivelsesdom

Ifølge retsplejelovens § 367, stk. 1, kan en part, der er dømt som udebleven, skriftligt anmode om genoptagelse inden for 4 uger fra dommens afsigelse. Fristen beregnes fra tidspunktet for domsafsigelsen. For at sikre, at parterne er informeret om domsafsigelsen, gøres en dom tilgængelig på domstolenes sagsportal efter retsplejelovens § 219, stk. 6, 1. pkt.

Det er således muligt uden videre at få retssagen genoptaget, hvis der anmodes om det inden udløbet af fristen på de 4 uger og uden, at man behøver at argumentere for det.

Har en part ikke anmodet retten om genoptagelse af udeblivelsesdommen inden udløbet af fristen på de 4 uger, er løbet ikke nødvendigvis kørt.

Retten kan nemlig undtagelsesvis tillade genoptagelse, hvis anmodningen indgives senere end 4 uger, men inden ét år efter dommens afsigelse. Dette giver mulighed for at revurdere sager, hvor særlige omstændigheder gør sig gældende.

3. Undtagelsesvis genoptagelse af udeblivelsesdom efter 4 uger

Det er muligt – undtagelsesvist – at få en udeblivelsesdom genoptaget efter 4 uger men inden 1 år efter domsafsigelsen.

Retten vil, når der anmodes om genoptagelse efter 4 uger, lægge vægt på, om anmodningen om genoptagelse er fremsat snarest muligt efter, at den pågældende blev bekendt med domsafsigelsen.

I retspraksis har man flere eksempler på, at det er blevet tilladt at genoptageudeblivelsesdomme efter flere måneder – alt afhængig af de konkrete omstændigheder isagen. Praksis er derfor lempelig overfor den, som er dømt som udebleven.

4. Krav om sikkerhedsstillelse ved genoptagelse af udeblivelsesdom

Retten har mulighed for at lade en genoptagelse af dommen været betinget af, at der stilles sikkerhed for betaling af de sagsomkostninger, der er pålagt ved udeblivelsesdommen. Det betyder, at hvis der ikke stilles sikkerhed for sagsomkostningernes betaling, kan retten afvise at genoptage retssagen.

Har du spørgsmål til artiklens forfatter?

Felter med * skal udfyldes.

"*" indikerer påkrævede felter

Name
Tilmeld dig vores nyhedsbreve med juridiske nyheder
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.