Skal du som arbejdsgiver betale den parkeringsbøde din ansatte har fået? Eller hæfter du som forælder for dine børns parkeringsafgifter, når du har lånt dem bilen? Eller skal du betale en ekstra parkeringsafgift, hvis den du har lagt bag forruden, er blæst ned?
Det er ikke altid lige nemt at vide, hvad der er den højere jura, men nu har Østre Landsret for nylig afsagt domme om disse tre situationer, og svarene er:
Ja, du hæfter som arbejdsgiver for pålagte parkeringsafgifter, hvis …
… en af dine medarbejdere i forbindelse med sit arbejde parkerer firmabilen i strid med vilkårene for parkeringspladsen.
Du skal betale bøden, også selvom der står i medarbejderens ansættelseskontrakt, at du ikke hæfter for medarbejderens eventuelle parkeringsbøder. I forhold til medarbejderen kan du dog kræve afgiften refunderet af medarbejderen, hvis du har dette punkt med i ansættelseskontrakten. Udformning af ansættelseskontrakter er altid utroligt vigtigt at få gjort rigtigt. Fra mit daglige arbejde ved jeg, hvor svært det er for de fleste arbejdsgivere at få alle punkter med, f.eks. nødvendigheden af kørekort, email-politik mm. Her er så endnu et punkt: Refundering af P-afgifter.
Til gengæld hæfter du som forælder ikke for dine børns parkeringsafgifter – som reglerne er lige i øjeblikket. Så her kan du ”melde hus forbi” og lade junior selv betale.
Og til sidst: Hvis du ikke sikrer dig, at din P-tilladelse er placeret korrekt, har du et problem, for så kommer du til at betale både for parkeringen, og den bøde, du får.
Find din lokale Ret&Råd advokat eller læs mere om Ansættelse & Medarbejdere.