Det gør fritid og arbejdsliv, fact-finding og kommunikation over hele verden lettere og hurtigere.
De svar og kontakter, der søges, er ofte kun et klik væk.
Vi har også set udviklingen af biometriske droner, medicinske nanoimplantater og 3D printere, Emotiv, NeuroSky, MindRDR samt BCI.
Udvikling af computerchips med 1 mio. programmerbare neuroner og 256 mio. synapser hos IBM blev til TrueNorth.
Bio computers og DNA drives findes allerede i dag.
Nanoteknologi er i vækst i dag
Hackgate- skandalen i 2011 i UK og Rupert Murdochs hedengangne News of the World og herhjemme de verserende straffesager (2016) mod Se & Hør er eksempler på, at privatlivets fred er en by i Rusland.
1 nanometer svarer til et menneskeligt hårs diameter på 8 tusind nanometer.
Fordelene ved den digitale innovation er således mange og iøjnefaldende.
Det gælder også misbrugsmulighederne over en bred kam.
Jo mere forbundne vi bliver elektronisk, jo mere sårbare bliver vi og udsat for fx manipulation og misbrug – ofte uden vort vidende.
Hackgate- skandalen i 2011 i UK og Rupert Murdochs hedengangne News of the World og herhjemme de verserende straffesager (2016) mod Se & Hør er eksempler på, at privatlivets fred er en by i Rusland.
Facebooks egen sikkerhedsafdeling har anerkendt, at over 600.000 konti er blevet kompromitteret hver eneste dag!
Det er derfor også i 2016 blevet meget besværligt at håndhæve sin ret til ikke at blive set og sin ret til at blive glemt. Det gælder både i livet og efter døden.
Virtuelle bankrøverier, hacking af privates bankkonti og kreditkort, påvirkning af kurserne på finansielle markeder, kreditværdighed, Flash Crash i 2010, High Speed Frequency trading, og identitetstyverier er i fortsat fremmarch.
Facebooks egen sikkerhedsafdeling har anerkendt, at over 600.000 konti er blevet kompromitteret hver eneste dag!
Det svarer til 1 konto hvert 140. millisekunder (et blink med øjet er 300 millisekunder)
I 2014 sendtes hvert eneste minut hver eneste dag worldwide:
- 204.166.667 e –mails
- søgtes 2 mio gange på Google
- Deltes 684.000 informationer på Facebook
- 100.000 tweets på Twitter
- Downloadedes 47.000 apps fra Apple App Store
- Uploadedes 48 timers nye videoer på YouTube
- Postedes 36.000 nye fotos på Instagram
- Textedes 34.000.000 beskeder på WhatsApp
Sagt på en anden måde: Hvert 10. minut skabtes lige så meget information, som de første 10 tusinde generationer af mennesker skabte!
Ved udgangen af 2014 kunne man på Amazon.com for USD 300 købe et 6 terabyte hard drive og på samme opbevare al registreret musik i verden i menneskehedens historie.
Google behandler hver dag data, der er 24 petabytes værd. Det vil sige 1 mio. gigabytes eller 1.000 terabytes. Det vil kræve 1 gigabyte data for at opbevare 9.144 meter af bøger.
Vi er ikke længere fx Apples og Googles kunder, men Apples og Googles produkter.
Tog man alle Googles – dagligt – behandlede data i udprintet stand og alle bøger var stablet oven på hinanden, ville bøgerne nå halvvejs fra Jorden til Månen.
Big data revolutionen længe leve
Big malware er i stadig vækst og findes i vore elektroniske effekter på alle niveauer i verden.
Vi taler om “cyber crimes” og “cyber war”.
Marc Goodman – wwww.futurecrimes.com – har udgivet en meget tankevækkende bog om, hvor sårbare vi alle er – via fx vores IPhones, apps, Facebook, Google og andre hjemmesidetjenester.
Vi er ikke længere fx Apples og Googles kunder, men Apples og Googles produkter.
De 2 verdensomspændende koncerner hiver løbende data ud af deres kunder.
Vi er overvåget på alle livsområder af vore købte digitale produkter og af sælgerne af de stadig updaterede produkter.
Over 512 sider gennemgår forfatteren fra A-Å alle de livs- og arbejdsområder, hvor vi i nutidens digitale verden tror, at vore relevante data – hos os selv, Statens myndigheder, læger og hospitaler m.fl. – er – nogenlunde – beskyttet.
Ved hvert klik på mobilen eller pc’en følges, registreres og systematiseres brugernes behov, vaner og adfærd.
Ved accept af hver ny opdatering til fx IPhone, giver bruger accept på langt mere end brugeren tror.
Facebook oplyste i sin årsrapport 2014, at op til 11,2 % af deres konti er falske. I betragtning af, at det største sociale medie i verden har 1,3 billion brugere, betyder dette, at op til 140.000.000 Facebook-konti er falske. De 140.000.000 bruger eksisterer ganske enkelt ikke.
Du kan også købe dig til 4.000 followers på Twitter for USD 5. På Facebook køber du fx 10.000 fans via SocialMediaCorp.org for USD 1.500. 1.000.000 nye venner på Instagram kan købes for USD 3.700.
Gå ind på salgsstederne Swenzy, Fiverr og Craiglist, skabt typisk i udviklingslande som Indien og Bangladesh.
Disse 140.000.000 falske konti er skabt ved såkaldt “sock puppetry”, skabt af organiserede kriminelle grupper online ved at kombinere computer scripting, Web automation og social networks.
Data er den nye olie – det nye new normal.
Det er tilmed let og billigt at skabe 140.000.000 falske nye kontobrugere worldwide.
“In screen we trust” holder ikke mere
Knowledge Is Power, Code Is King, and Orwell (1984) Was Right. The future is already here. it’s just not evenly distributed yet.
Med reference til Lewis Caroll, Through the looking glass: ”Why, sometimes I’ve belived as many as six impossible things before breakfast”.
I 2016 holder tallet “6” ikke længere. Man skal stå tidligt op for ikke at blive hægtet af udviklingen – både de positive og de negative sider.
De, der udnytter udviklingen illegalt, er ofte langt bedre teknisk, juridisk og økonomisk rustede end de stater og myndigheder, der skal håndhæve love og forhindre cyber kriminalitet worldwide.
Den bedste måde at forudsige fremtiden på er at opfinde fremtiden.
Vi har mistet fuld kontrol med og styring af udviklingen, styret af computere og algoritmer mm.
Marc Goodman forudsiger, at via IPv6 og Internet og Things vil alle fysiske genstande kunne hackes inklusive alle skærme i vores liv. Teknologi gennemsyrer alt i verdens samfund og i menneskers liv og hverdag.
Vi har mistet fuld kontrol med og styring af udviklingen, styret af computere og algoritmer mm.
Woody Allen sagde engang:
“Organized crime in America takes in over 40 billion dollars a year ….and spends very little for office supplies.” Financial Times bragte 20/9/2016 en artikel om hacking i Asien, hvor erhvervslivet i 2015 mistede 81.3 billioner $ pga cyber kriminalitet i Japan, Taiwan, Philippinerne, Vietnam og Bangladesh.
Dette beløb er mere end i USA og Europa tilsammen.
Globalt taler vi om tab pga cyber krig og cyber kriminalitet på i alt 315 billioner$.
De kriminelle bagmænd og organisationer har også fundet nye veje til at angribe firmaer på (malware-attacks).
I gennemsnit sidder malware 520 dage i angrebne firmaers netværk og it systemer. Hacking konverteres lynhurtigt til kontanter ved fx angreb på ATM automater i Malaysia, Bangkok, Singapore og Tokyo.
Firmaerne er ofte alt for svage til at forsvare sig mod de avancerede cyber angreb, eller cyber kriminelle finder smuthullerne i firmaernes software, installeret for at forhindre hacking og store provenutab årligt.
De såkaldte ” slow burn attacks” og “ransomware” sælges nu af det cyber kriminelle miljø til de ramte og virusene virksomheder og regeringer mod honorar.
Eller de cyber kriminelle holder auktion over ulovligt indhentede data til tredjeparter.
Angrebne pengeinstitutter står i stor risiko for at lukke bagefter.
Andre angrebne offentlige institutioner og virksomheder foretrækker tavshed frem for åbenhed, allerede fordi åbenhed om fatale digitale angreb og kæmpe økonomiske tab vil påvirke deres troværdighed, kreditværdighed samt overlevelsesmuligheder i en stadig tættere digital forbundet verden.
Men det stopper ikke her. Politisk ses cyber kriminalitet og i de aktuelle territorial tvister i Det Sydkinesiske Hav, hvor Kina irriterer og provokerer naboer og rivaler ved at bygge kunstige øer til militære formål.
Et finsk firma F-Secure fandt nylig en Trojansk hest, kaldet ” South China Sea Rat”, som blev anvendt til at angribe alle institutioner, der er modstandere af Beijings territoriale ambitioner. Det gjaldt fx justitsministeriet på Philippinerne og the Asia Pacific Economic Cooperation samt et internationalt advokatfirma, der er involveret i tvisterne i Det Sydkinesiske Hav.
Cyber kriminalitet i Asien er nu så alvorlig, at ” The 10 Member Association of Southeast Asian Nations” – bestående af 600.000.000 mennesker og en af klodens hurtigst voksende økonomier- skal mødes i Singapore i oktober 2016. Formålet er at forbedre samarbejde om og styrke it-sikkerheden på alle planer.
LogRhythm, et amerikanske sikkerhedsfirma, ser kun hackere i Asien optrappe metoder og økonomisk udbytte mere og mere, mens målene for hacking halter mere og mere efter de cyber kriminelle.
I 2020 afholdes Olympiade i Tokyo. Japan undersøger pt måder at udvide landets ATM automater til flere og mange udenlandske betalingskort. Man må ikke håbe på en ny ATM sag som i maj 2016, hvor cyber kriminelle tømte 14.000 ATM automater i Tokyo for 18 mio. $.
Med de i bogen beskrevne teknologiske fremskridt forudsiger forfatteren, at ” bad actors are primed to hijack the technologies of tomorrow”.
”Technology is a queer thing-it brings us great gifts with one hand and it stabs you in the back with the other.”
Skrevet af erhvervs – og procesadvokat (H) Steen Petersen, mobil: 21721782 og mail: stp@ret-raad.dk