Coronakrisen: Sygedagpenge fra 1. fraværsdag – gælder fra 27. februar 2020 og året ud

Private og offentlige arbejdsgivere får refusion for løn eller sygedagpenge, der bliver udbetalt i arbejdsgiverperioden fra lønmodtagerens første sygefraværsdag.

Skrevet af advokat Nicholas Ørum Keller ved Ret&Råd Glostrup Ballerup Greve

Arbejdsgiverperioden suspenderes således for lønmodtagere, der er uarbejdsdygtige på grund af egen sygdom som følge af COVID-19, eller som ikke kan arbejde på grund af en anbefaling fra sundhedsmyndighederne om hjemmeophold på grund af konkrete forhold i forbindelse med COVID-19.

Forslaget omfatter også, at selvstændigt erhvervsdrivende får ret til sygedagpenge fra første sygefraværsdag, hvis de er uarbejdsdygtige på grund af egen sygdom som følge af COVID-19 eller ikke kan arbejde på grund af en anbefaling fra sundhedsmyndighederne om hjemmeophold på grund af konkrete forhold i forbindelse med COVID-19.

Anmeldelse af fraværet til kommunen skal ske senest 3 uger efter første fraværsdag ved at udfylde en blanket, som udleveres af kommunen. Kommunen kan dog udbetale sygedagpenge for tiden før anmodningsdagen, når den selvstændige på grund af hospitalsophold eller ophold i udlandet har været forhindret i at anmelde rettidigt, eller når andre særligt undskyldende forhold har bevirket, at anmeldelse ikke er sket rettidigt. Tilsvarende gælder, hvis overskridelse af fristen skyldes driftsforstyrrelser hos Nemrefusion af et omfang og en varighed, der har afskåret den selvstændige fra at anmelde rettidigt. Anmodningsfristen kan dog ikke fraviges, når anmodningen er indgivet mere end 6 måneder efter sygdommens indtræden. 

Loven har virkning fra den 27. februar 2020, som er datoen for den første konstaterede smittede i Danmark og gælder for fravær som følge af COVID-19 frem til den 1. januar 2021, se lov om sygedagpenge § 43 a og § 53 b.

Overvejer I at søge om kompensation?

Al information og ansøgning foregår via den fællesoffentlige platform, virksomhedsguiden.dk.

Virksomheden skal ansøge om kompensation her: https://virksomhedsguiden.dk/erhvervsfremme/content/soeg/?ydelsetype=all&page=1&q=corona (bemærk, direkte link til ansøgning).

Ret&Råd er klar til at rådgive

Ret&Råds erhvervsadvokater sidder klar til at hjælpe virksomhederne i denne svære situation. Vi kan hjælpe med at regne på, om det kan betale sig at gøre brug af den midlertidige lønkompensation. Vi kan også hjælpe med andre spørgsmål vedrørende håndteringen af de ansatte, betalingsaftaler, udfordringer med eksisterende kontrakter, spørgsmål i forbindelse med manglende leverancer, aftaler med banken osv.

Ring eller skriv til din lokale erhvervsadvokat for et godt råd og en uforpligtende vurdering af din sag.

Denne artikel er skrevet af advokat Nicholas Ørum Keller ved Ret&Råd Glostrup Ballerup Greve. Nicholas kan kontaktes på tlf. +45 46 30 46 82 eller mail nik@ret-raad.dk.

Læs flere af vores artikler om de jurisdiske aspekter ved coronakrisen.

Har du spørgsmål til artiklens forfatter?

Felter med * skal udfyldes.

"*" indikerer påkrævede felter

Name
Tilmeld dig vores nyhedsbreve med juridiske nyheder
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.