Undgå gæld til det offentlige, hvis du vil have gældssanering

Hvis du overvejer at søge gældssanering, er det meget vigtigt, at du er opmærksom på, at gæld til det offentlige har en helt særlig status. Det offentlige er med andre ord en kreditor, man så vidt muligt skal forsøge at undgå. Har man først fået ”fornøjelsen”, skal man forsøge at begrænse skaden mest muligt.

Artiklen er revideret 21. april 2020

Tjek din forskudsopgørelse

Det er meget vigtigt, at du sikrer dig, at din forskudsopgørelse svarer til dine aktuelle forhold. Hvis du f.eks. ikke længere ejer et hus, skal du sikre dig, at du ikke har fået rentefradrag for de lån, du havde i huset. Du bør sørge for at få ændret din forskudsopgørelse så tidligt på året som muligt, så du sikrer dig, at du hverken oparbejder rest- eller overskydende skat.

Hvis du har restskat fra tidligere år, vil det blive tillagt betydning, hvorfor og ikke mindst hvornår restskatten er oparbejdet.

Skulle du have oparbejdet restskat i det år, du får gældssanering, skal du nemlig betale den fulde restskat, selvom du får gældssanering. Er du omvendt i den situation, at du skal have penge tilbage, skal den overskydende skat fordeles mellem dine kreditorer.

Gammel rest/overskydende skat

Hvis du har restskat fra tidligere år, vil det blive tillagt betydning, hvorfor og ikke mindst hvornår restskatten er oparbejdet. Har du gennem flere år oparbejdet restskat, vil Skifteretten meget let kunne nå frem til, at du bevidst har oparbejdet gæld til det offentlige, hvilket i sig selv kan medføre, at du ikke får gældssanering.

Har du omvendt fået udbetalt overskydende skat, vil det blive tillagt betydning, om du har brugt pengene på at nedbringe din gæld. Jo større beløbet har været, jo vigtigere er det, at du har brugt pengene til nedbringelse af gæld. Det samme gør sig gældende, hvis du har haft mulighed for at fremføre underskud. Hvis du har haft mulighed for at fremføre underskud, vil du ikke kunne få gældssanering, hvis Skifteretten vurderer, at du havde haft mulighed for at betale hele eller en del af din gæld i den periode, du fremførte underskud.

Boligsikring

Det offentlige er ikke som de andre kreditorer. Lønindeholdelse er et meget effektivt inddrivelsesmiddel, som de fleste gerne vil undgå. Som regel kan du undgå lønindeholdelse, hvis du indgår en afdragsordning med SKAT.

Som gældssaneringssøgende skal man sørge for, at man oppebærer de ydelser, man er berettiget til. Bor du til leje, skal du derfor undersøge, om du er berettiget til at få boligsikring. Får du boligsikring, skal du være ekstremt opmærksom på, at den er opgjort ud fra dine faktiske forhold. Skulle du få en for høj boligsikring, vil Udbetaling Danmark kræve den for meget udbetalte støtte tilbage. Hvis du ikke har givet Udbetaling Danmark de rigtige oplysninger, vil dette kunne medføre, at Skifteretten mener, at du ikke kan få gældssanering.

Børne-/ægtefællebidrag

Når man søger gældssanering vil økonomien i sagens natur være meget anstrengt. Derfor kan man komme i en situation, hvor man ikke kan betale f.eks. børnebidrag. Bidragsrestancer er bestemt ikke velsete, når man søger gældssanering. Der kan selvfølgelig være konkrete omstændigheder, som medfører, at man kan få gældssanering, selvom man ikke har betalt f.eks. børnebidrag. Dette forudsætter dog, at man kan dokumentere, at fremtidige bidrag vil blive betalt, hvis man får en gældssanering.

Lønindeholdelse/afdragsordninger med det offentlige

Det offentlige er ikke som de andre kreditorer. Lønindeholdelse er et meget effektivt inddrivelsesmiddel, som de fleste gerne vil undgå. Som regel kan du undgå lønindeholdelse, hvis du indgår en afdragsordning med SKAT. Har du en sådan aftale, skal du blive ved med at betale afdragene helt indtil den dato, du får gældssanering. Foretager SKAT lønindeholdelse, vil den også fortsætte, indtil du har fået gældssanering.

Har du brug for hjælp? Find din lokale Ret&Råd-advokat. Du kan også læse mere i vores brochure Gældssanering.

Har du spørgsmål til artiklens forfatter?

Felter med * skal udfyldes.

"*" indikerer påkrævede felter

Name
Tilmeld dig vores nyhedsbreve med juridiske nyheder
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.