Udskudt hjemfaldspligt giver ejere problemer nu og i fremtiden

Tinglyst udskudt hjemfaldspligt samt Københavns Kommunes nye og midlertidige frikøbsordning giver de cirka 1500 ejere problemer nu og i fremtiden.

Den 1. maj 2017 sendte advokat (H) Steen Petersen brev til de cirka 1.500 berørte ejere, hvori han sammenfatter nogle af problemstillingerne således:

— — — — —

Problemerne er mange og er følgende:

  1. Jeres hus falder løbende i værdi indtil år 2060.
  2. I betaler ejendomsskat UDEN hensyntagen til den tinglyste, og for jer meget belastende, forpligtelse.
  3. Hvis I bor, der i eksempelvis 2031, vil kreditforeninger ikke belåne, fordi der nu er under 30 år til udløb i år 2060.
  4. Hvis I ikke mere kan udskyde hjemfaldspligten inden 2060, kan Københavns Kommune tilbagekøbe grund (og hus) for den pris, som Kommunen solgte til for måske 50-100 år siden – med andre ord “for en slik”!
  5. I bliver i så fald lejere i forhold til Københavns Kommune, der nu er ejer, og kan sælge grund/ejendom med stor avance.
  6. Mulige købere vil ved jeres salg inden år 2060 forlange frikøb og aflysning af kommunens tinglyste forpligtelse. Ellers vil de ikke købe.
    En yderligere udskydelse løser netop ikke problemet for en ny køber, der ved køb kommer til at “hænge på” hjemfaldspligt, dens senere frikøb og aflysning af tinglyst forpligtelse.
  7. Regeringen fastfrøs ejendomsvurdering i 2013, og markedspriser er siden steget 50 % eller mere.
  8. Regering har planer om ændret ejendomsvurdering i 2019/2020.  
    Der har Københavns Kommune uvarslet suspenderet hidtidig frikøbsordning og indført nyt beregningsgrundlag 1/4/17, se pkt 9.
  9. Siden 15/2/1996 har Kommunen taget udgangspunkt i ejendomsvurdering indtil den hemmelige og uvarslede ændring den 1/4/17:
    Frikøb beregnes nu ud fra mæglervurdering, foretaget af mægler, valgt af kommunen.
    Vurderingen foretages uden hensyn til den belastende hjemfaldspligt. Det står i vurderingsloven.
    Vurdering ved Kommunes ejendomsmægler koster hver ejer cirka kr. 4.300 incl. moms.
    Når beløbet er modtaget i Kommunen udregnes frikøbsbeløb, der gælder ét år ad gangen, men frikøb skal være betalt senest 31/3 i følgende år. Ellers skal ny vurdering og tilbud laves og betales.
  10. Den nye model har betydet stigninger på op til 3 gange i forhold til gammel beregningsgrundlag, som kommunen i hemmelighed suspenderede den 30/3/17. Sælgere mister derved en betydelig del af netto- salgsprovenuet.
    Andre sælgere kan ikke opfylde en endelig handel og sagsøges af køberne.
    Atter andre sælgere bliver teknisk-insolvente og kan ikke købe ny bolig og indfri al gæld på solgte bolig.
  11. Hvad kan der ikke ske frem til 2060?
  12. I fri handel vil en ejendomsmægler derimod vurdere handelsprisen på jeres ejendom meget lavere, hvis I ikke har frikøbt.

— — — — —

Brevet er skrevet af advokat (H) Steen Petersen, der repræsenterer en del af de boligejere i Københavns Kommune, hvis bolig ligger under hjemfaldspligten.

Disse boligejere er blevet sat i en svær situation, da Københavns Kommune den 1. april 2017, uvarslet gennemførte nye beregninger på frikøbsværdien.

Er du også ramt? Eller er du bange for, om din kommune kan finde på at gøre det sammen? Kontakt Steen Petersen for en uforpligtende samtale om din boligs tilbagekøbsklausul på mobil 21 72 17 82 eller mail stp@ret-raad.dk.

Den 2. maj fik Steen Petersen svar på spørgsmål fra Københavns Kommune om deres frikøbsordning. Se svaret HER.

Se Steens profil HER og hans andre artikler HER.

Har du spørgsmål til artiklens forfatter?

Felter med * skal udfyldes.

"*" indikerer påkrævede felter

Name
Tilmeld dig vores nyhedsbreve med juridiske nyheder
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.