Sagen er Bøf-“Jensens” som varemærke og forretningskendetegn

Højesteret fandt i dom af 19/9/2014, at Jensens Fiskerestaurant i Sæby ikke måtte bruge navnet “Jensens” i sin firmabetegnelse, som varemærke eller i sin markedsføring. Det var forveksleligt med “Jensens Bøfhus.”

Sæby firmaet blev idømt at betale et vederlag på 200.000 kr. til Jensens Bøfhus og sagens omkostninger for begge retter.

Sø- og Handelsretten var kommet til et modsat resultat, hvorefter Jensens Bøfhus ikke kunne erhverve eneret på navnet “Jensens”.

Sø – og Handelsretten havde dog forbudt Sæby- restauranten at anvende logo, som var i strid med de logos, som Bøfhuset i 1996 havde fået registreret som varemærker inden for fødevarer og lignende varemærkeklasser.

Det fremgår af højesteretsdommen, at Jensens Bøfhus markedsførte sig fra 1999 både i Danmark og udlandet og løbende etablerede landsdækkende restauranter under dette navn.

Restauranten i Sæby startede op i 2001 og tog firmanavn efter ejeren, Jacob Jensen, som var kapitalejer i hans selskab.

I 2012 rettede ejeren af Jensens Bøfhus, Palle Skov Jensen, henvendelse til Jacob Jensen og bad ham ophøre – fysisk, digitalt og på anden måde – med betegnelsen “Jensens Fiskerestaurant”.

Han anførte, at man som kunde kunne forveksle de 2 virksomheder, der var inden for samme branche.

Desuden anførte han, at Jacob Jensen i Sæby udnyttede det omdømme og det særpræg, som Jensens Bøfhus havde oparbejdet og indarbejdet siden opstarten i 1999- i Danmark og udlandet.

Højesteret fandt ikke, at Jensens Bøfhus ved først at reklamere i 2012 havde udvist retsfortabende passivitet.

De 5 dommere fandt heller ikke, at undtagelsen i varemærkeloven om fysiske personers eneret til eget person- og efternavn kunne udstrækkes til en kapitalejer i et selskab.

Til brug for Højesterets behandling havde Jensens Bøfhus fremlagt et kendskabs og associeringsanalyse fra Gallup, der bl.a. viste, at de fleste, der hørte om ” Jensens” forbandt det med Jensens Bøfhus, salatbar, pizza mv – og måske kun 2 % forbandt det med ” Jensens” Fiskerestaurant i Sæby.


Højesteretsdom: Link 


Artiklen er skrevet af den erfarne proces- og erhvervsadvokat Steen Petersen, der har ført flere retssager om emnet og forhandlet forlig i tilsvarende sager. 

Se Steens profil HER og hans artikler HER.

Kontakt Steen på 21 72 17 82 eller stp@ret-raad.dk


 

Har du spørgsmål til artiklens forfatter?

Felter med * skal udfyldes.

"*" indikerer påkrævede felter

Name
Tilmeld dig vores nyhedsbreve med juridiske nyheder
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.