Pas nu på

Der er dokumenter, der skal passes bedre på end andre.

De fleste af os ved godt, at vi skal passe på vores CPR-nr. og andre personlige oplysninger.

Hvis man ikke passer ordentligt på, kan det have store konsekvenser.

Dette er der af flere omgange kommet eksempler på, heriblandt en sag, hvor en kvinde (A) en gang i mellem havde sit kontoudtog og andre private papirer liggende på sit stuebord. Muligvis endda også hendes kort til NemID.

På et eller andet tidspunkt finder hendes ven (B) ud af As CPR-nr. og husker det.

Efter at A har været ude for en ulykke, begynder As familie at gennemgå økonomien, og finder ud af, at der er optaget et lån i en bank til en relativ høj rente på over 20%.

A gør indsigelser da hun intet kender til lånet. Da lånet er optaget er optaget i Bs navn, bliver han politianmeldt. Alt burde være lige til og falde til fordel for A, hvis ikke det var fordi retten nåede til en anden konklusion.

Retten lægger efter bevisførelsen til grund, at det ikke er A, der har optaget det omhandlede lån, men højst sandsynligt B.

Som det så formfuldt hedder i dommen ”I forbindelse med låneoptagelsen er anvendt A’s NemID bestående af CPR-nr., kode og nøglekort.

Det er oplyst, at A har haft personlige papirer med sit CPR-nummer liggende fremme på bordet, også når hun havde besøg af B, og at hun har oplyst sin kode til ham. Det er endvidere oplyst, at nøglekortet lå frit tilgængeligt på en reol i hjemmet, hvor B kom.

Retten finder, at A ved sin opbevaring af de tre fortrolige elementer af NemlD’et har udvist en sådan grad af uagtsomhed, at hun i forhold til sagsøgeren hæfter for låneoptagelsen.”.

Konklusionen her, er at det er vigtigt at holde fortrolig information, koden til NemID mv. fuldt fortroligt, for det kan have konsekvenser, hvis de bliver misbrugt.

Sagen er anlagt 5. december 2016 og er afgjort i landsretten den 22. september 2017.

Er du bange for, at dine private oplysninger kan være misbrugt? Kontakt advokat (H) Claus Rehl på tlf. 43 97 06 20 eller send en mail på rehl@ret-raad.dk. Se Claus’ profil HER og hans artikler HER.

Har du spørgsmål til artiklens forfatter?

Felter med * skal udfyldes.

"*" indikerer påkrævede felter

Name
Tilmeld dig vores nyhedsbreve med juridiske nyheder
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.