Visse online tjenester, kan ved dødsfald omdannes til mindesider over afdøde, hvorimod andre profilsider kan vedblive at eksistere i lang tid efter en person er død. E-mailadresser og profiler kan fortsat blive kontaktet af venner, kollegaer, forretningsforbindelser og lignende, uden afdødes familie har mulighed for at få adgang til eller lukke ned for de forskellige e-mail konti eller profilsider.
Udover overvejelsen omkring, om en profil skal gøres til en mindeside eller ej, bør der tages stilling til, hvad der skal ske med videoer, billeder og lydfiler, der er offentligt tilgængelig.
At ændre i eller slette afdødes profil kræver også, at familien er klar over samt kender til alle konti og profiler.
Må man slette afdødes profil?
Hvis familien kender afdødes brugernavn og kodeord, er det forholdsvis nemt at ændre status til mindeside eller slette profilen. Men det kan være et problem, for må familien bare ændre en profil? Det er ikke sikkert, da afdøde kan have haft særlige ønsker i forhold til at ændre sin Facebookprofil til en mindeside eller slettet.
At ændre i eller slette afdødes profil kræver også, at familien er klar over samt kender til alle konti og profiler. Eksempelvis har mange folk mere end én e-mail konto.
Derudover er det ofte udenlandske og internationale udbydere, der i deres standard bestemmelser og brugerbetingelser skriver, at alt indhold, såsom mails og billeder i et eller andet omfang tilhører udbyderen og ikke afdøde eller afdødes familie.
Hvad kan man gøre?
Derfor bør der oprettes en liste med konti og profiler, brugernavne og kodeord. Det giver så det problem, at det er sårbart med alle adgangsinformationer samlet ét sted. Det bedste råd i den forbindelse er, at opbevare listen i E-Boks, da det så ”kun” er koden til E-Boks, der skal videregives i tilfælde af dødsfald. I sådanne tilfælde kan vedkommende, der behandler afdødes bo, få adgang til E-Boks og dermed listen over konti.
Det efterlader stadig overvejelsen om, hvad der skal ske med videoer, billeder og lydfiler, der eventuelt er offentligt tilgængeligt, samt om sociale medier skal lukke eller gøres til mindesider. Det er ikke noget mange tænker over, men i en online verden, bliver det mere og mere relevant at have overvejelsen med i sit testamente.
Skal du have oprettet et testamente, eller tilføje en ændring i forbindelse med dine online konti og profiler? Jeg står til rådighed for en uforpligtende samtale, hvor vi i fællesskab kan finde ud af, hvad du og din familie kan have brug for.
Hvis du har spørgsmål til artiklen eller behov for rådgivning, er du velkommen til at kontakte artiklens forfatter advokat Claus Rehl, Ret&Råd Glostrup Ballerup Greve på mail: rehl@ret-raad.dk eller telefon: +45 43 97 06 20. Du kan også kontakte din lokale Ret&Råd-advokat.
Læs Claus’ artikler her.