Hvor store må kontantbeløbene være?

Hvor mange penge i kontanter, må man rejse rundt med, hvor store kontantbeløb må man som erhvervsdrivende modtage, og kan det få negative konsekvenser, hvis man betaler kontant?

Hvidvaskloven gælder ikke kun bankerne

De fleste har hørt om hvidvask og ved, at visse virksomheder, som f.eks. banker, er omfattet af reglerne. Reglerne har som formål at hindre, at penge, der er fremkommet ved strafbar handlinger, kommer i omløb. De fleste erhvervsdrivende er imidlertid ikke opmærksomme på, at Hvidvaskloven også gælder for dem.

De fleste erhvervsdrivende er imidlertid ikke opmærksomme på, at Hvidvaskloven også gælder for dem.

Hvidvasklovens § 5 fastslår, at erhvervsdrivende ikke må modtage kontante beløb på kr. 20.000,- eller derover. Reglen skal sikre, at betalinger på eller over kr. 20.000,- efterlader sig et elektronisk spor, som kan følges, og at større betalinger sker gennem en virksomhed, der ifølge Hvidvaskloven har en anmeldelsespligt.

Beløb ind og ud af Danmark

Rejser man ind og ud, eller gennem Danmark medbringende mere end € 10.000,-, skal man meddele dette til Toldstyrelsen. Det gælder uanset typen af valuta, eller om pengene er i kontanter, rejsechecks eller værdipapirer. Det gælder også, hvis man sender beløb, der svarer til € 10.000,- eller mere ud af Danmark eller modtager et beløb af den størrelse fra udlandet. Man har pligt til at angive beløbet, uanset om man er privatperson eller virksomhed.

Regninger på mere end kr. 10.000,-

Virksomheder, der køber varer eller ydelser for et beløb på mindst kr. 10.000,- inkl. moms, skal betale disse fakturaer digitalt. Ellers er der ikke skattemæssigt fradrag for varekøbet mv., medmindre virksomheden straks efter købet foretager indberetning til skattemyndighederne.

Regninger på kr. 10.000,- inkl. moms eller mere bør betales digitalt. Ellers risikerer man at skulle betale skat og moms af beløbet, hvis sælgeren ikke gør det. Reglerne gælder kun ved køb af ydelser og ikke ved varekøb. Betales der alligevel kontant, kan der sendes besked til skattemyndighederne senest 14 dage efter, der er betalt, og man undgår derved at hæfte for sælgers moms- og skatteunddragelse. Reglerne har til formål at ramme private, der får lavet sort arbejde.

Artiklen er revideret 31. januar 2022.

Har du spørgsmål til artiklens forfatter?

Felter med * skal udfyldes.

"*" indikerer påkrævede felter

Name
Tilmeld dig vores nyhedsbreve med juridiske nyheder
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.