Villabyggeri

Villabyggeri

Der bygges mange villaer. De fleste som ”typehuse”, men også en del som individuelle byggerier. Mange typehusfirmaer markedsfører dog også husene som ”individuelle” i design – udvendigt som indvendigt. Uanset hvor individuelle byggerierne er, vil de fleste af udbyderne gerne gennemtvinge brug af deres egne standardaftaler, så på dét punkt hører det ”individuelle” som oftest op – på foranledning af udbyderne.

Dem, der beslutter sig for, at deres villa skal være nybyggeri, er typisk ikke professionelle i dén branche. Man skal passe på, ikke at lade sig overbevise om, at når en aftale er en ”standard aftale”, så indeholder den det nødvendige – i sig selv er argumentet ulogisk, når nu man gerne vil have et byggeri, der er tilpasset ens specifikke ønsker.

Aftalen bør netop også tilpasses de specifikke ønsker og sikre, at ikke kun udbyderens/entreprenørens hensyn varetages, men også bygherrens. Det er på samme måde med rådgivere i byggebranchen som i finansbranchen: Hvem er de såkaldte ”rådgivere” i virkeligheden ”rådgiver” for? Forbrugere lader sig ofte overbevise af ”standard argumenter”, der afleveres af udbyderne selv. 

Når man indlader sig på et villabyggeri, er det første, man skal være opmærksom på, at der skal bruges tid til planlægning – den tid, der bruges til planlægning er givet godt ud og medvirker til, at man ikke lader sig presse unødigt senere hen, selvom der måske skal træffes ”hurtige beslutninger”. De forskellige faser, som en kommende bygherre skal være opmærksom på kan betragtes som følgende:

villa-byggeri

I hver enkelt fase vil der være mange valgmuligheder, som bygherren skal tage stilling til, og som bør drøftes indgående. Det, der ofte fylder mest i den ikke-professionelle bygherres tilgang til aftalerne, er de mange billeder, plancher og visualiseringer m.v., som i særlig grad fanger bygherrens opmærksomhed.

Det er dog vigtigt, at opmærksomheden rettes mod specifikationerne og at beskrivelserne præciseres dertil. Endelig skal bygherren være opmærksom på, at der ikke findes så mange henvisninger mellem de forskellige bilag/dokumenter, at helheden bliver uoverskuelig, ligesom bygherren skal sørge for at gemme skriftlig dokumentation for alle aftaler.

Yderligere inspiration kan hentes på disse tre links: 

https://boligejer.dk/file/250900/AB-Forbruger-standardkontrakt.pdf

https://boligejer.dk/file/250899/AB-Forbruger-betingelser.pdf

https://byggehaandbogen.dk

Kontakt

Spørgsmål og henvendelser vedrørende Køb af bolig eller Bolig i øvrigt kan rettes til din lokale Ret&Råd advokat