Ældre par testamente

Vidnetestamenter under coronakrisen

Et testamente skal normalt underskrives ved notaren – men hvordan forholder man sig i en krisetid, hvor de lokale retter og domstole er lukkede?

Skrevet af advokat Henriette Lyhne, Ret&Råd Randers og Ret&Råd Århus C

Et notartestamente underskrives hos notaren, dvs. på dommerkontoret, og registreres på dit cpr-nummer. Det er din sikkerhed for, at testamentet vil komme frem, når du er død. Som udgangspunkt er det også et mere sikkert testamente, fordi notaren påser, at man helbredsmæssigt er i stand til at oprette et testamente. Under coronapandemien er dommerkontorerne imidlertid lukkede.

Derfor kan det være nødvendigt for dig at oprette dit testamente som et såkaldt vidnetestamente, mens dommerkontoret er lukket. Et vidnetestamente skal underskrives af to uvildige vidner, dvs. to personer, som ikke selv er arvinger i henhold til testamentet. Du kan få rådgivning hos Ret&Råds advokater om, hvordan en vidneklausul skal formuleres.

Så længe krisen står på, og du ikke kan komme til notaren, anbefaler Ret&Råd at du opretter et vidnetestamente. Når krisen er ovre, anbefaler vi at du får påtegnet dit testamente hos notaren.

Hvordan får man lavet et testamente under coronakrisen?

Hvis I er to, der som par ønsker at oprette et testamente, kan der afholdes et møde, enten over telefon eller via Skype. Herefter vil et udkast til testamentet blive fremsendt til dig.

Mange af Ret&Råds advokatkontorer har stadig åbent for rådgivning, dog således at vi respekterer regeringens anbefalinger vedr. coronavirus. Vores medarbejdere arbejder i vidt omfang hjemmefra. Det betyder, at du på mange af kontorerne som minimum vil kunne få telefonisk rådgivning om oprettelse af testamente.

Når testamentet er færdigt skal det underskrives for at være gyldigt. Det kan ske på to måder:

  • du kan oprette et såkaldt notartestamente eller
  • du kan oprette et vidnetestamente

Så længe coronakrisen står på og dommerkontorerne har lukket, anbefaler Ret&Råd at du laver et vidnetestamente. Når dommerkontorerne åbner igen, bør du dog få dit testamente påtegnet hos notaren, da det sikrer dig at testamentet findes rettidigt frem ved din død.

Hvad med et nødtestamente?

Måske har du hørt om såkaldte nødtestamenter og tænker, at det må kunne benyttes i denne situation? Det korte svar er nej. Et nødtestamente kan kun benyttes, hvis du selv er i en konkret nødsituation. Det kunne f.eks. være, hvis du befandt dig på et synkende skib, og nedskrev dine arveretlige ønsker. I tilfælde af en nødsituation, vil et sådant testamente blive respekteret. 

Hvis du bliver opsamlet af en redningsbåd og den konkrete nød er overstået, skal dit testamente følges op af enten et notar- eller vidnetestamente for at være gyldigt.

Vil du læse mere om de juridiske aspekter ved coronakrisen? Vi har samlet alle vores corona-artikler her, og samlingen bliver løbende opdateret.