Emner:
Værdiløse aktier kan give ret til fradrag

Værdiløse aktier kan give ret til fradrag

En række børsnoterede selskaber har i den seneste tid måtte lade livet. Senest er OW Bunker A/S gået konkurs, og en lang række privatpersoner står tilbage med værdiløse aktier.

Skrevet af Elin L. Andersen, Ret&Råd Djursland

Når et børsnoteret selskab går konkurs, bliver aktierne i princippet værdiløse. I konkursbehandlingen er aktionærerne de sidste i rækken til at få penge – det betyder, at der i første række skal være penge til kurator, lønninger, og fuld dækning til de anmeldte krav, før aktionærerne får del i bo beholdningen. Der er derfor typisk ikke dækning til aktionærerne, da selskabet formentlig ellers ikke ville være gået konkurs.

Ejerne af aktierne står herefter tilbage med et tab, da aktierne er købt for mere, end de er værd nu. Det giver typisk ret til fradrag for tabet.

Man har dog først endeligt ret til fradraget, når konkursboet er gjort op. Det kan sagtens tage flere år i de store, komplicerede konkursboer, og der er derfor lange udsigter til at få fradraget.

Alternativet til at vente er allerede nu at sælge aktierne til en meget lav kurs, for derved at få fradraget på baggrund af tabet.

Fradraget kan benyttes til at minimere skatten, hvis man har haft en gevinst på andre aktier. Beskatningen af aktieavance ligger på 27 % for gevinster op til kr. 49.200,00, og 42 % for gevinster derudover.

De tabsgivende aktier skal sælges i samme kalenderår som de gevinstgivende.

Kontakt 

Spørgsmål og henvendelser kan rettes til din lokale Ret&Råd advokat. Artiklen er skrevet af Elin L. Andersen, Ret&Råd Djursland og Djursland-Rønde