Små firmaer kan med fordel sælge til konkurrenter

Salg af din virksomhed kræver planlægning. Og det kræver overblik, viden og rådgivning fra både revisor og advokat.

Ved salg af din virksomhed, bliver dens værdi ikke kun målt ud fra produktionsfaciliteterne og ordrebogens tykkelse. Også blødere elementer som medarbejdernes loyalitet, virksomhedens brand og goodwill hos kunderne har en værdi. De skal også med i den samlede værdiansættelse.

Du kender din virksomhed. Det gør dine leverandører og kunder til dels også. I sidste ende bliver det dog afgørende, at potentielle købere kan se værdien og potentialet i virksomheden.

Har du allerede en medarbejder eller et familiemedlem i kikkerten, er der også mulighed for et glidende generationsskifte. Ved glidende generationsskifte er der mulighed for udskydelse af avanceskat.

Hvem skal du sælge til?

Ved salg af virksomheden skal du overveje hvem du vil eller kan sælge til. Det kan enten være et familiemedlem eller en medarbejder, men det kan også være en tredjemand, f.eks. en konkurrent.

Den udefrakommende køber kunne også være en virksomhed, som du har været underleverandør til igennem mange år. Udenlandske konkurrenter, der endnu ikke er på det danske marked, kunne også være interessante at kontakte.

Fordelene ved at sælge til en konkurrent

Ved salg af virksomheden er mange sælgere tilbageholdende med at kontakte konkurrenter. Det kan være på grund af mange års konkurrence, hvor personlige følelser eller måske uvenskab spiller en rolle, eller simpelthen princippet om ikke at sælge til en konkurrent.

En af fordelene ved at sælge til en konkurrent er, at den konkurrerende virksomhed ofte vil give en højere pris, fordi de ser muligheder for at forbedre deres driftsoverskud, foretage ny produktudvikling, eller bare udnytte ressourcerne bedre og eliminere en konkurrent.

En anden fordel er, at konkurrenten kender virksomheden og markedet. Sælger behøver derfor ikke bruge samme ressourcer, tid og energi på at forberede salget eller gøre sin virksomhed synlig over for potentielle købere.

Hvis man henvender sig direkte til en konkurrent, kan man derfor ofte skære ned på omkostninger til annoncering og markedsføring.

Glidende generationsskifte

Har du allerede en medarbejder eller et familiemedlem i kikkerten er der tillige mulighed for et glidende generationsskifte, og her er der mulighed for udskydelse af avanceskat.

Før du kontakter mulige købere i forbindelse med salg af din virksomhed, er det en god idé at få lavet en hemmeligholdelsesaftale, således at du ikke risikerer misbrug af de oplysninger, som du nødvendigvis må videregive til de mulige købere.

Skal salg ske til andre end familie eller medarbejdere er det vigtigt at din virksomhed har den rigtige juridiske konstruktion. Herved kan du spare i skat og dermed opnå en mere fordelagtig alderdom.

Hvis du går med salgstanker, er det en god ide at kontakte din lokale Ret&Råd advokat, som vil hjælpe dig til at træffe de rigtige beslutninger.

Har du spørgsmål til artiklens forfatter?

Felter med * skal udfyldes.

"*" indikerer påkrævede felter

Name
Tilmeld dig vores nyhedsbreve med juridiske nyheder
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.