Køkkenredskaber

Skal du autoriseres som fødevarevirksomhed for at lave mad til andre?

Der kan sagtens opstå tvivl om man skal autoriseres, hvis man går med en lille kok i maven, eller ønsker at lave mad til andre mennesker.

Som hovedregel må alle lave mad til alle. Der er blot nogle regler man som producent af maden bør overholde. Hvis du eksempelvis laver maden privat, behøver du ikke registrere din virksomhed som en fødevarevirksomhed.

Hvis du laver maden privat, behøver du ikke registrere din virksomhed som en fødevarevirksomhed.

Når du laver mad til familien, vennerne eller forretningsforbindelser er det privat, så længe det ikke foregår i et forretningsøjemed. 

Du må således også gerne selv dyrke dine egne grøntsager eller producere egne fødevarer, til at forære væk blandt venner og familie.

Det er også uden betydning om maden du producerer, er lavet i dit eget køkken, i et selskabslokale eller et institutionskøkken, og om der er tale om et privat eller åbent arrangement.

Får du penge for maden?

Skal man så registrere og autorisere sin forretning som fødevarevirksomhed, hvis man tager penge for maden? Nej, det er faktisk heller ikke det, som er afgørende.

Hvis omsætningen af dit salg eller indtjeningen af din madlavning årligt overstiger 50.000 kr. ex. moms, vil din aktivitet blive en såkaldt hovedaktivitet.

Der findes en bagatelgrænse, som afgør det. 

Hvis omsætningen af dit salg eller indtjeningen af din madlavning årligt overstiger 50.000 kr. ex. moms, vil din aktivitet blive en såkaldt hovedaktivitet. 

Så vil din virksomhed skulle registreres som fødevarevirksomhed efter de gældende regler.

Det kan også være du ikke sælger mere end maksimalt 10 gange om året fra din forretning. Der vil du også falde under bagatelgrænsen, og din forretning skal ikke registreres som fødevarevirksomhed.

Går rundt med drømme om at åbne dit eget, men er usikker på, hvor du skal starte? Ret&Råd kan hjælpe dig i gang med din nye fødevarevirksomhed. Kontakt Ret&Råd Glostrup på tlf. 43 43 43 61 eller send en mail til glostrup@ret-raad.dk.