Sådan beskattes du ved benyttelse af selskabets feriebolig

Der gælder nogle strikse regler omkring medarbejdere, direktører og hovedaktionærers brug af selskabets ferieboliger. Det er et område der kan medføre en væsentlig beskatning for de pågældende personer.

Der gælder forskellige regler for beskatning alt afhængig af, hvorvidt det er en medarbejder eller en direktør/hovedaktionær der har rådighed over ferieboligen.

Medarbejderes rådighed

Såfremt en medarbejder får en feriebolig stillet til rådighed og der ikke betales fuldt vederlag for denne rådighed, så skal medarbejderen beskattes af værdien af ferieboligen.

Den værdi medarbejderen skal beskattes af, afhænger af i hvilken periode af året ferieboligen er stillet til rådighed. I ugerne 22-34 beskattes medarbejderen med 0,5 % pr. uge af den danske ejendomsværdi og i de øvrige uger med 0,25 % pr. uge af den danske ejendomsværdi.

Direktører og hovedaktionærer

Selskaber bør derfor inden et køb af en feriebolig søge professionel rådgivning da det kan medføre en væsentlig beskatning af direktøren/hovedaktionæren, hvis ikke man er opmærksom på de skattemæssige konsekvenser.

For direktører og hovedaktionærer skal der ligeledes ske beskatning af værdien af en feriebolig som stilles til rådighed for den pågældende person.

Den store forskel i forhold til medarbejdere er, at direktører og hovedaktionærer som udgangspunkt formodes at have ferieboligen til rådighed hele året uafhængigt af, hvorvidt de faktisk har anvendt ferieboligen hele året.

Hvis et selskab f.eks. ejer et sommerhus der er vurderet til 1,5 mio. kr. og som er til rådighed for direktøren hele året vil det medføre, at direktøren skal beskattes af en skattemæssig værdi på kr. 243.750. Hvis vi forudsætter, at direktøren har en marginalbeskatning på 60 %, vil det give en skattebetaling på kr. 146.250 pr. år for direktøren.

Hvis beskatning skal undgås skal der være givet afkald på rådigheden. Det kan f.eks. ske ved at indgå aftale med udlejningsbureau om, at ferieboligen skal forsøges udlejet hele året rundt, og direktøren/hovedaktionæren i aftalen har givet afkald på rådighed over ferieboligen. Det vil dog altid bero på en konkret vurdering, hvorvidt der er givet afkald på rådigheden over ferieboligen.

Hvis der er tale om et personalesommerhus vil direktøren/hovedaktionæren ikke anses for at have ferieboligen til rådighed hele året. Det kræver, at ferieboligen er udlejet/benyttet af andre medarbejdere der ikke er nærtstående i 13 uger om året, og de 8 uger skal være i ugerne 22-34.

Selskaber bør derfor inden et køb af en feriebolig søge professionel rådgivning da det kan medføre en væsentlig beskatning af direktøren/hovedaktionæren, hvis ikke man er opmærksom på de skattemæssige konsekvenser.

Har du spørgsmål til artiklens forfatter?

Felter med * skal udfyldes.

"*" indikerer påkrævede felter

Name
Tilmeld dig vores nyhedsbreve med juridiske nyheder
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.