Hvad betyder rejsevejledningen for din rejseforsikring?

Hvad betyder rejsevejledningen for din rejseforsikring?

Hvis du havde planlagt en sommerferie i udlandet, skal du være særligt opmærksom på Udenrigsministeriet rejsevejledning. Udenrigsministeriet har i sin rejsevejledning frarådet alle ikke nødvendige rejser (orange) til stort set alle lande i verdenen undtagen Tyskland, Island og Norge (gul).

Skrevet af advokat Jacob Holm, Ret&Råd København og Gentofte

Skolernes sommerferie står for døren, men pga. COVID-19 bliver sommerferien nok lidt anderledes, end hvad mange af os har været vant til. En del vælger at holde ferien hjemme i Danmark, men hvis man tager til udlandet, er det en god idé at være orienteret om sin rejseforsikring.

Udenrigsministeriets rejsevejledningen gælder foreløbigt til 31. august, og det er vigtigt at være klar over, hvad det betyder for ens rejseforsikring, når et land er henholdsvis gult eller orange. F.eks oplyser Forsikring og Pension, at mange forsikringsselskaber undtager fx evakuering, hvis du rejser til et orange land.

Gule lande

Tyskland, Island og Norge har fra 15. juni 2020 fået farvekoden Gul, hvilket betyder, at Udenrigsministeriet ikke fraråder unødvendige rejser, men alligevel anbefaler, at man udviser forsigtighed, hvis man rejser til et af de tre lande. Det har også betydning for, hvordan du er dækket af din rejseforsikring.

At rejsevejledningen er gul betyder, at Udenrigsministeriet vurderer, at der kan være en øget risiko i de pågældende områder. Din rejseforsikring vil derfor som udgangspunkt dække for rejser til et af de tre lande. Forsikring og Pension oplyser dog, at du skal være forberedt på, at dit forsikringsselskab kan have begrænsede muligheder for at hjælpe på rejsen, fx sygebehandling og hjemtransport på grund af udfordringerne med COVID-19 – også selv om rejseforsikringen dækker.

Det er derfor vigtigt, at du tjekker op med dit rejseforsikringsselskab for at være helt sikker på, hvordan du er dækket, hvis du skal rejse til et af de tre lande, da forsikringsselskaberne har forskellige udmeldinger i forhold til dækningsomfang.

Hvis du har bestilt en rejse til et gult land, men alligevel ikke ønsker at rejse, vil du som udgangspunkt ikke have mulighed for at afbestille rejsen, og så få dækket udgiften på din rejseforsikring / afbestillingsforsikring. Hvis du ikke ønsker at rejse, så skal du henvende dig til din rejseudbyder, for at forespørge dem, om der er mulighed for refusion eller ombookning.

Det blå EU-sygesikringskort dækker i de tre lande, som Udenrigsministeriet har markeret med gult. Hvis du tager din bil til et af de tre lande, så dækker bilforsikringen.

Orange lande

Hvis du mod Udenrigsministeriets anbefaling alligevel tager på ferie til et land, der er markeret som orange, vil der som udgangspunkt være begrænsninger på din rejseforsikring. Hvor mange eller hvor få begrænsninger afhænger af dit rejseforsikringsselskabs vilkår og udmeldinger. Dit rejseforsikringsselskab har måske dårlige muligheder for at hjælpe, eller de dækker måske slet ikke, hvis du bliver syg, bliver sat i karantæne, bliver indlagt eller har brug for hjemtransport.

Hvis det orange land er omfattet af området under det blå sygesikringskort, så vil du som udgangspunkt være sikret lægebehandling i det pågældende land, også selvom landet er orange. Kortet giver dig ret til læge- og hospitalsbehandling på samme vilkår som borgerne i det land, du rejser i. Blå kort gælder i EU-lande samt Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz.

Du skal være opmærksom på, at situationen på en destination kan meget hurtigt ændre sig, og lokale myndigheder kan iværksætte restriktioner for at begrænse smittespredning. Forsikring og Pension oplyser, at mange forsikringsselskaber undtager fx evakuering, hvis du rejser til et orange land.

Det er derfor uhyre vigtigt, at du kontakter dit rejseforsikringsselskab, inden du tager afsted.

Hvis du har bestilt en rejse til et orange land, men alligevel ikke ønsker at rejse, vil du som udgangspunkt have mulighed for at afbestille rejsen, og så få dækket udgiften på din rejseforsikring / afbestillingsforsikring. Det kræver dog, at rejsen har været bestilt, inden Udenrigsministeriet ændrede rejsevejledningen til orange, hvilket skete den 21. marts 2020.

Sommerhus i Danmark

Hvis du som mange andre vælger, at holde din sommerferie i Danmark, vil du være omfattet af den danske sygesikring, skulle du komme til skade på din ferie. Men du skal være opmærksom på, at din forsikring måske ikke dækker alt, du kommer ud for.

Har du i forvejen rejseforsikring med afbestillingsforsikring, har du mulighed for at få refunderet det beløb, du mister ved at afbestille din planlagte ferie i Danmark pga. akut sygdom eller dødsfald. Der kan dog være et krav om, at ferien skulle have været foregået i en lejet feriebolig, og at opholdet skulle have haft en vis længde.

En rejseforsikring i Danmark kan desuden sikre dig erstatning for ødelagt ferie, hvis du bliver syg eller kommer til skade på ferien, dække ekstra udgifter til anden bolig, hvis du ikke kan bruge ferieboligen pga. skade - eksempelvis vandskade eller indbrud ligesom rejseforsikringen kan dække, hvis du er ansvarlig for en skade på et lejet sommerhus.

Det er derfor vigtigt, at du er opmærksom på, hvordan du er dækket af din forsikring, hvis ulykken er ude og du må afbestille, eller det lejede hus ikke er beboeligt, eller hvis du kommer til at forvolde skade på det lejede sommerhus.

Rigtig god sommer.

Hvis du har behov for yderligere rådgivning, er du meget velkommen til at kontakte din lokale Ret&Råd-advokat.