Emner:

Køb af sommerhus - det skal du være opmærksom på

Når du har besluttet dig for at købe et sommerhus, er der flere ting, du bør overveje, før du underskriver købsaftalen.

Er området rigtigt?

Først skal du finde det rigtige område og det rigtige sommerhus. Gå på internettet og find flere sommerhuse du kan være interesseret i. Søg eksempelvis på www.bolighandel.dk, www.boliga.dk eller www.boligsiden.dk og undersøg hvad der er til salg i de områder, som du er interesseret i. Overvej også om området skal være velegnet til udlejning af sommerhuset i de perioder hvor du ikke selv bruger det. 
 
Kør herefter ud i området og besøg flere af de fritidshuse du har udvalgt, så du har et sammenligningsgrundlag. Et godt sommerhus ligger ofte tæt på vandet og gerne med udsigt. Besøget giver dig også et indtryk af rejsetiden og omkostningerne forbundet med et besøg i sommerhuset. 
 

Når det rette sommerhus er fundet

Når du har fundet et hus, som du er særlig interesseret i, så besøg det flere gange og på flere forskellige tidspunkter. Husk også at læg mærke til, om huset ligger godt i forhold til verdenshjørnerne, f.eks. om haven er sydvendt og om der er høje træer, som skygger de forkerte steder, eller om grunden er fugtig osv.
Et godt sommerhus ligger ofte tæt på vandet og gerne med udsigt

Kontakt allerede herefter en uafhængig boligadvokat, som kan skaffe dig information om tilstandsrapport, ejerskifteforsikring, servitutter, finansiering mv., samt oplyse dig om fordele og ulemper ved udlejning.  

Sammenhold informationerne med sommerhusets stand, det vil sige konstruktion, facade, fundament og ventilation, badeværelser, vedligeholdelse eller kommende vedligeholdelser. Det er en god ide, at du allierer dig med en uvildig rådgiver, der kan gennemgå huset for evt. fejl og mangler og komme med et overslag på hvad udbedring vil koste. 

Du skal være opmærksom på, at din egen begejstring for huset i mange tilfælde kan gøre, at du får en tendens til at nedtone betydningen og ikke mindst omkostningerne og tidshorisonten for udbedring af fejl eller skader. Husk at de fleste kun har weekender og ferier til at arbejde på sommerhuset. 

Når du har fundet sommerhuet og overvejet ovenstående kan din boligadvokat herefter hjælpe dig med at forhandle vilkår og ikke mindst pris på plads, så I er klar til at gennemgå købsaftalen, hvis du endelig beslutter dig for at købe sommerhuset.

Husk i den forbindelse, at ejendomsmægleren er sælgers mand og at du derfor skal have dine egne professionelle og ansvarsforsikrede rådgivere.