Hvordan sikrer jeg min digitale arv?

I dag bruger vi internet og computer som aldrig før, og vi har enorme mængder data liggende online. Alle disse data risikerer at gå tabt, hvis du ikke husker at overveje, hvad der skal ske med det, når du dør. Det er vigtigt at tage stilling, hvis du vil sikre din digitale arv.

Hvad er digital arv?

Som navnet antyder, er digital arv alt det digitale materiale, som vi efterlader os, når vi dør. Det gælder ens e-mails og digital post fra det offentlige. Mange har også online profiler på eksempelvis facebook, LinkedIn, instagram og twitter. Dertil kommer, at vi opbevarer dokumenter og billeder i bl.a. Dropbox og på iCloud. Alt dette materiale er en del af den digitale arv.

Hvorfor er det vigtigt?

Tidligere havde man breve og billeder liggende i fysisk form, og når man afgik ved døden, kunne ens efterladte gennemse og udvælge, hvad de ville beholde. I dag kræver det for manges vedkommende et password og login-oplysninger for at finde det materiale, der tidligere lå i en skuffe eller en kasse på loftet. Hvis du ikke har givet dine nærmeste disse oplysninger, risikerer du, at alle dine billeder, breve, festsange osv. går tabt for eftertiden.

I den optimale verden bør du derfor få lagt det digitale materiale, som du ønsker at videregive ned på en usb-stick eller lignende

Hvilke overvejelser skal man gøre sig?

Du skal gøre op med dig selv, hvilke medier dine pårørende skal kunne gå ind på. Det kan være, at de skal have adgang til din instagram-konto, mens din facebook-konto er for privat og skal lukkes ned ved dødsfald. Det kan være, at du skal have ordnet dine dropbox-mapper, sådan at dine efterladte kun får adgang til nogle mapper. Det vigtige er, at du tager stilling til, hvad der skal ske med den mængde data, som du efterlader sig.

Hvad kan jeg gøre for at sikre min digitale arv?

Når du har udvalgt hvilket materiale, som du vil videregive, er det vigtigt, at du sørger for at nedskrive brugernavne og adgangskoder. Du kan gemme dem sammen med dine personlige ejendele eller deponere oplysningerne hos dine pårørende eller en advokat.

Det skal nævnes, at mange tjenesteudbyderes brugerpolitikker ikke tillader de pårørende at tilgå dine online konti efter din død, også selvom du har videregivet dine koder. I den optimale verden bør du derfor få lagt det digitale materiale, som du ønsker at videregive ned på en usb-stick eller lignende.

Kontakt

Spørgsmål og henvendelser vedrørende Testamente og arv kan rettes til din lokale Ret&Råd advokat.

Læs også brochuren Arv.

Har du spørgsmål til artiklens forfatter?

Felter med * skal udfyldes.

"*" indikerer påkrævede felter

Name
Tilmeld dig vores nyhedsbreve med juridiske nyheder
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.