Fødevareret

Hjemmelavede produkter kan give en sur smiley

En virksomhed kan risikere at et kontrolbesøg af fødevarestyrelsens tilsynsførende medfører en indskærpelse – og tab af Elitesmiley pga. manglende eller forkert mærkning af hjemmelavede produkter.

Det er ærgerligt for en virksomhed at få en indskærpelse, som kunne have været undgået, hvis reglerne for mærkning var blevet iagttaget tidligere. Det er ofte ikke med overlæg, at en virksomhed vildleder sine kunder, men det sker desværre jævnligt. 

Lægger du eksempelvis poser med krydderboller i dit bageri ud så kunden selv kan snuppe en pose, små poser med flæskesværer i dit slagteri eller æsker med fyldte chokolader i dit konditori, er der regler på området for mærkningen af disse varer. 

Reglerne indebærer, at forbrugeren skal kunne læse sig til vigtige oplysninger på selve produktet om blandt andet råvareindhold, holdbarhedsdato og sidste dato for salg.

Mærkning og beskrivelser

Der findes også regler for hvad fødevarevirksomheder må skrive af positive ting om det enkelte produkt. Eksempelvis må man ikke vildlede forbrugere ved at skrive et produkt er særlig godt for forhøjet kolesteroltal, hvis det ikke er klinisk bevist og dokumenteret. 

Derudover er der også særlige regler for mærkning af økologiske produkter, mærkning for indhold af genmodificerede organismer(GMO), nøglehulsmærkning og fuldkornsmærkning og mange flere. 

Både den danske fødevarelovgivning og EU fødevarelovgivning har det fælles formål, at sørge for at forbrugerne kan købe sikre og sunde fødevarer uden, at skulle bekymre sig om deres helbred. 

Forbrugeren skal derfor kunne stole på den mærkning de forskellige fødevareprodukter er forsynet med. Dette stiller krav til de mange fødevarevirksomheder i Danmark, som selv producerer og sælger fødevarer til forbrugere.

Hvis du vil vide mere om reglerne for mærkning af dine produkter før du lægger dem på hylderne i din forretning, kontakt Ret&Råd Glostrup på tlf. 43 43 43 61 eller mail til glostrup@ret-raad.dk.