helårsboliger som sommerhuse

Helårsboliger som sommerhuse

En ændring i boligreguleringsloven, giver kommunerne mulighed for at tillade, at en helårsbolig benyttes som fritidsbolig eller en såkaldt flexbolig. Dermed får interesserede købere nye muligheder for at få et fristed på landet - og med håndværkerfradraget kan man oven i købet få fradrag til renoveringen.

Skrevet af Ret&Råd Hinnerup

Huse på landet kan være svære at sælge og står ofte og forfalder, men med lovændringen, der blev vedtaget den 1. maj 2013, kan et helårshus, med en tilladelse fra kommunen, bruges som fritidsbolig. Dermed bliver huse på landet lettere at sælge, og de, der ikke kan få en hverdag til at hænge sammen med lang transporttid, kan få en relativ billig bolig og bruge den i fritid og ferier.

Håndværkerfradrag kan sætte gang i ordningen

Boligkøbere, der gerne vil bruge et hus som flexbolig, kan få en hjælpende hånd til at få huset renoveret gennem håndværkerfradraget, og det kan samtidig være med til at gøre husene på landet mere attraktive og sætte gang i efterspørgslen.

Købere kan søge om flexboligstatus

I modsætning til et egentligt fritidshus, har ejere af en flexbolig ret til når som helst at flytte permanent ind i huset, hvis de på et tidspunkt får lyst til det. Som ejer af en flexbolig kan man også anvende huset som fritidshus, mens man sætter det i stand og indretter det til senere helårsbeboelse. Det kan være en hensigtsmæssig løsning, hvis man senere vil nyde sit otium på landet men endnu har en karriere, der skal passes. Endelig kan en flexbolig anvendes, hvis man vil afprøve landlivet, før man beslutter sig til at sælge sin bolig i byen.

Flexboliger

De nye regler betyder, at husejere kan søge kommunen om at få lov til at bruge et helårshus som flexbolig – og dermed er man ikke bundet af bopælspligt. Tilladelsen er personlig, og kommende ejere skal derfor også søge kommunen om tilladelse. Boligkøbere bør derfor allerede, inden de beslutter sig for at købe en bestemt bolig, anmode kommunen om at tilkendegive, om der på ny vil kunne gives tilladelse til at anvende huset som flexbolig, sådan at dette kan indgå i overvejelserne, inden de beslutter sig for at købe.