Gældssanering og dit rådighedsbeløb

Hvis du vil søge gældssanering, skal du betale dine kreditorer, når du kan. Det fastslår flere afgørelser fra Landsretten.

Ønsker du at søge gældssanering, og opfylder du betingelserne for det, skal du være særlig opmærksom på, om din sag kan blive afvist i skifteretten, alene fordi du, med vilje, har undladt at betale til dine kreditorer på trods af, at du har haft mulighed herfor.

Det er således afgørende, at du som skyldner ikke blot lader ”stå til” overfor kreditorerne. Har du en god indkomst, er det således helt vigtigt, at du forsøger at finde en løsning med kreditorerne. Er det ikke muligt at løse din sag f.eks. ved forhandling med sin bank, og ønsker du at prøve kræfter med gældssanering, kan det blive svært – eller sværere – at komme igennem nåleøjet, hvis du ikke har betalt til kreditorerne i det omfang, du kan. 

I en række afgørelser – eksempelvis Østre Landsrets afgørelse nr. 2017.1937.Ø tog landsretten stilling til, om en skyldner havde haft evnen, men ikke viljen, til at servicere sine kreditorer.

Østre Landsret lagde til grund, at ansøgeren i årene inden ansøgningen om gældssanering havde haft stabile gode indtægtsforhold, ligesom skyldneren havde modtaget ikke ubetydelige beløb i overskydende skat, som var anvendt til forbrug og indskud til en lejebolig. Både skifteretten og landsretten lagde til grund, at skyldneren igennem flere år havde haft mulighed for at afdrage på sin gæld med et ikke ubetydeligt beløb hver måned.

Landsretten bemærkede, at det fremgår af konkurslovens § 197 stk. 2. nr. 4. at kendelse om gældssanering i almindelighed ikke kan afsiges, hvis skyldneren har undladt at afdrage på sin gæld, selvom skyldneren har haft rimelig mulighed herfor.

Afgørelsen fra landsretten er ligeledes i tråd med højesterets tidligere afgørelse U.2016.2159.H, hvor gældssanering ligeledes blev nægtet idet skyldneren – på trods af at han havde mulighed herfor – havde valgt ikke at afvikle på gælden.

Har du spørgsmål til gældssanering, eller ønsker du bistand i forbindelse med din gældsaneringssag, er du velkommen til at kontakte partner/advokat (L) Jacob Outzen på jao@ret-raad.dk eller telefon 23 23 03 96.

Har du spørgsmål til artiklens forfatter?

Felter med * skal udfyldes.

"*" indikerer påkrævede felter

Name
Tilmeld dig vores nyhedsbreve med juridiske nyheder
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.