Emner:
Ejerbolig eller andelsbolig – hvad skal jeg vælge?

Ejerbolig eller andelsbolig – hvad skal jeg vælge?

Er du én af de mange, der står over for et boligkøb og har svært ved at beslutte om, det skal være en ejerbolig eller en andelsbolig, så kan det ekstremt lave renteniveau, vi ser for tiden, måske være med til at afgøre dit valg.

Skrevet af Ret&Råd Hinnerup

Om en andelsbolig eller en ejerlejlighed er det bedste valg, findes der ikke et generelt svar på.  Der er fordele og ulemper ved begge boligformer, og det vigtigste må naturligvis være om, boligen svarer til dine forventninger og din nuværende situation.

Køb af Andelsbolig

Køber du en andelsbolig, så køber du en brugsret til en bestemt bolig i et fællesskab og det er Andelsboligforeningen, der ejer bygningerne og du køber som nævnt retten til at bo i en bestemt bolig.

Du får et andelsbevis ved købet, men du vil ikke have indflydelse på, hvordan foreningen har finansieret boligerne, og det er derfor vigtigt at se nærmere på andelsboligforeningens regnskab, herunder hvilke lån foreningen har optaget, og derudover skal du, uanset om det er en andelsbolig eller en ejerlejlighed, også se en række andre dokumenter, som kan være afgørende for dit valg. Der kan som eksempel nævnes seneste generalforsamlingsreferater, regnskaber og vedligeholdelsesplan. Du kan hos Ret&Råd Advokater få hjælp til at gennemgå papirerne.

Når du skal finansiere købesummen for en andelsbolig, så kan du ikke optage et kreditforeningslån og dermed få gavn af den lave rente. Du skal derimod i banken for at låne til købet. Renterne i banken er væsentligt højere end renten på et kreditforeningslån, men da købesummen for en andelsbolig ofte er lavere end købesummen for en ejerlejlighed, kan dette udligne forskellen lidt.

Køb af ejerbolig

En ejerlejlighed er en bolig, som man ejer, og dette giver en fordel i forhold til finansieringen, da ejerlejligheder kan belånes med realkreditlån. Her kan du lige nu få en finansiering med en fast rente i 30 år til 2%. Andelsboliger belånes derimod, som nævnt herover, med et banklån, hvor renten er variabel og løbende kan ændres.

Med et fastforrentet realkreditlån kender du den månedlige ydelse, og hvis renten stiger, kan du udnytte dette ved at omlægge lånet, hvilket vil give dig en lavere restgæld. Den mulighed har du ikke med et andelsboliglån, hvor den månedlige ydelse afhænger af renteudvikling.

Ønsker du derfor at udnytte den aktuelt meget lave rente, kan du bedst gøre det ved at vælge en ejerbolig.

Under alle omstændigheder er det vigtigt at få lagt et budget i banken og dermed få et sammenligneligt grundlag for de månedlige udgifter, ved køb af henholdsvis en andelsbolig og en ejerlejlighed og det er endvidere vigtigt at vælge en bolig, eller en boligform, der opfylder dit behov flere år frem, da der er mange omkostningerne ved et køb og salg af bolig.

Har du spørgsmål til artiklen eller til køb af bolig i øvrigt, er du velkommen til at kontakte din lokale Ret&Råd-advokat.