De nye persondata-regler gælder også idrætsforeningen (og alle andre foreninger)

Om 12 måneder starter de nye persondataregler. Reglerne gælder for alle foreninger i foreningsdanmark. Reglerne er ligeglade med om der er tale om erhvervsdrivende foreninger eller foreninger med ideelle formål.

Første gang jeg var i slåskamp med datatilsynet, var da jeg i start 00´erne arbejdede som jurist for Dansk Håndbold Forbund (DHF). Håndboldforbundet arrangerede håndboldturneringer for professionelle håndboldspillere. Hvis én af spillerne fik et rødt kort, skulle han nogle gange have karantæne, så han ikke kunne få lov til at spille med i næste kamp. Nu skriver jeg "han", men det var jo ligeså ofte kvinder der fik karantæne. Tænk bare på den bedste kvindelige håndboldspiller gennem tiderne, Anja Andersen, der jo fik nogle karantæner fra tid til anden.

DHF omfattet af persondataloven

For at holde styr på hvem der fik karantæne, og dermed ikke måtte spille næste kamp, lavede DHF et register over personer med karantæne. Registeret blev lagt på nettet. Der stod også hvorfor de fik karantæne. Fx "Michael Hansen får 2 spilledages karantæne for slag til hoved" (det er bare et opdigtet navn). Der var så lige det problem, at Michael Hansen også havde et liv ved siden af sin sport. Når han skulle søge job, og arbejdsgiveren Google hans navn, kom der en meddelelse om at han havde slået en modspiller i hovedet. Det er ikke nødvendigvis en kompetence der er efterspurgt på arbejdsmarkedet, så spillerne klagede til datatilsynet.

Efter møder og nogen diskussion med datatilsynet, hvor bl.a. den øverste boss i dansk idræt, direktøren for Danmarks Idræts-Forbund, Morten Mølholm forklarede tilsynet, at det var "hjerteblod" for et sportsforbund at offentliggøre karantænelister, kom vi frem til, at DHF var omfattet af persondatareglerne. Derfor skulle DHF sørge for at slette oplysningerne. Normalt skal oplysningerne slettes, når de ikke længere er nødvendige, altså når karantænen var overstået, men DHF fik lov til at bevare listen indtil håndboldturneringen var spillet færdig. Hvis DHF glemte at slette oplysningerne, kunne spilleren klage, og kræve oplysningen slettet. DHF måtte heller ikke skrive hvorfor spilleren fik karantæne, kun karantænens længde.

Det er derfor vigtigt at alle foreninger i Danmark lærer persondatareglerne at kende - og indretter sig på dem. Det gælder spejder, idræt, og alle foreninger generelt. Hvis de ikke kender reglerne risikerer de at få store bøder, når den nye persondatalov træder i kraft i 2018.

Har du spørgsmål til artiklen eller til persondataloven generelt, så kontakt advokat (H) Wivi H. Larsen på mail whl@ret-raad.dk eller telefon 43 43 43 61.