Bistandsadvokat – det er uden omkostninger for dig

Hvad gør du, hvis du har en sag, der behandles af politiet, og du eventuelt skal i retten? Har du været udsat for fysisk eller psykisk vold, en seksualforbrydelse eller anden personfarlig kriminalitet, kan du uden omkostninger få beskikket en bistandsadvokat.

Hvem kan få en bistandsadvokat?

Har du været udsat for fysisk eller psykisk vold, en seksualforbrydelse eller anden personfarlig kriminalitet, kan du uden omkostninger få beskikket en bistandsadvokat. Er det dit barn, som har været udsat for en forbrydelse, kan der også beskikkes en bistandsadvokat for barnet. Det samme gælder for en pårørende til en, der er afgået ved døden som følge af en forbrydelse. Der er endvidere mulighed for at få beskikket en bistandsadvokat, hvis du har været udsat for chikane i form af grove trusler, hærværk og lignende samt afpresning.

Bistandsadvokatens opgaver

En bistandsadvokat kan hjælpe og vejlede dig med alle de spørgsmål, du har, mens en sag behandles af politiet og under en efterfølgende straffesag i retten. Bistandsadvokaten har ret til at være tilstede under afhøring af dig, og bistandsadvokaten er således sammen med dig og kan støtte dig, hvis du skal afhøres af politiet eller i retten. Bistandsadvokaten har adgang til papirerne i straffesagen og har derfor et godt grundlag for at hjælpe dig trygt igennem forløbet og besvare dine spørgsmål.

Erstatning

Herudover hjælper bistandsadvokaten med at opgøre et eventuelt erstatningskrav og med at fremsætte erstatningskravet over for retten. Du har mulighed for at få erstatning, selvom politiet ikke finder gerningsmanden, hvis gerningsmanden er under den kriminelle lavalder eller ikke har nogen penge. I sådanne tilfælde hjælper bistandsadvokaten med at fremsætte dit erstatningskrav for Erstatningsnævnet. Det er en betingelse for at få erstatning fra Erstatningsnævnet, at det strafbare forhold er anmeldt til politiet inden for 72 timer. Dette gælder ikke, hvis der er tale om voldtægt, incest eller andet seksuelt misbrug af børn begået efter den 1. april 2016.

Hvad skal du gøre?

Hvis du har brug for en bistandsadvokat, kan du kontakte Ret&Råd, der vil tage kontakt til politiet, som sørger for, at anmodning om beskikkelse sendes til retten. Du skal ikke gøre andet, og det er gratis for dig.

Hvis du har spørgsmål til artiklen eller behov for yderligere rådgivning, kan du kontakte din lokale Ret&Råd-advokat.

Har du spørgsmål til artiklens forfatter?

Felter med * skal udfyldes.

"*" indikerer påkrævede felter

Name
Tilmeld dig vores nyhedsbreve med juridiske nyheder
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.