Ulovligt at bruge andres tekst og billede på hjemmesiden

Mange store og små erhvervsdrivende bliver overrasket, når de får en regning for at have brugt andres tekster og billeder.

Mange erhvervsdrivende lader sig inspirere af andres tekster og flotte billeder. Engang imellem gør man teksten til ”sin” egen ved at ændre lidt hist og her og så lægge teksten ud på sin egen hjemmeside, blog eller på sociale medier. Andre gang kopieres dele eller hele teksten. Begge dele er ulovligt. Man bryder markedsføringsloven og ophavsretsloven, og det er en smal sag for den der er blevet kopieret, at få erstatning.

Reglerne er så firkantede, at en virksomhed i mit netværk, har gjort en forretning ud af at skrive gode tekster og tage egne billeder, og så kræve erstatning, når andre bruger teksterne og billederne.

Hvad skal du gøre?

Undgå at bruge andres tekst og billede uden at have fået lov.

Brug din advokat, hvis du er blevet kopieret.

Skynd dig at tage  et screen dump, så du kan bevise, at du er blevet kopieret.

Det er gratis at ringe eller skrive til mig, og høre om du har ret til erstatning, eller om du kan bede dine konkurrenter fjerne tekster, der bryder ophavsretsloven og markedsføringsloven fra konkurrentens hjemmeside.

Lidt om reglerne

Dine rettigheder til din tekst og dine billeder opstår allerede, når du skriver teksten og optager billedet (ophavsretslovens § 1). Du skal ikke registrere det noget sted. Det er blot et krav, at du selv har lavet det uden at kopiere andre (det hedder kravet om originalitet eller værkshøjde i ophavsretsloven).

Markedsføringslovens § 1 siger kort og godt, at erhvervsdrivende skal opføre sig ordentligt. Man overtræder denne regel, hvis man kopierer andres tekster.

Har du spørgsmål til artiklens forfatter?

Felter med * skal udfyldes.

"*" indikerer påkrævede felter

Name
Tilmeld dig vores nyhedsbreve med juridiske nyheder
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.