Ronaldo vs Hacienda

De spanske skattemyndigheder, Hacienda, sagsøgte i går Cristiano Ronaldo for skattesnyd på 110 millioner kroner. Lionel Messi blev den 24. maj 2017 idømt 21 måneders betinget fængsel for nogenlunde samme forseelse. Find svaret på om Ronaldo nu skal i fængsel nedenfor.

Cristiano Ronaldo flyttede til Spanien i 2009, for at starte som lønmodtager i fodboldklubben Real Madrid den 21. juni samme år. 1. januar 2010 blev han fuldt skattepligtig af alle indtægter til Spanien.

Ifølge de spanske skattemyndigheder stiftede Ronaldo i 2010 nogle selskaber. Lønnen som ansat i fodboldklubben, betalte spilleren skat af.

De spanske skattemyndigheder oplyser, at Ronaldo selv anmeldte sig som skattepligtig i Spanien, den 11. november 2011. Det betyder at Ronaldo skulle betale 24 – 24.75% skat af sine indtægter.

Ved siden af fodboldkontrakten, havde Ronaldo lov til at lave reklameaftaler. Hvem husker ikke for nogle år siden, hvor Ronaldo, kun iført et par danske underbukser, fyldte godt i gadebilledet. Indtægterne fra disse reklameaftaler, blev gemt i skattely på Jomfruøerne. Ronaldos reklamefirmaer, var hjemmehørende i Irland og på Jomfruøerne. Ifølge de spanske medier, stod CR7 som ejer af selskaberne.

Ronaldo har angiveligt ikke betalt skat af indtægterne fra reklamekontrakterne fra 2011 – 2014. I 2011 mangler han at betale 1,39 millioner euro. I 2012 mangler han at betale 1.66 millioner euro. I 2013 mangler han 3,2 millioner og i 2014 mangler han at betale 8,5 millioner i skat.

Ronaldos selskaber

Cristiano er, så vidt det er oplyst, ene-ejer af et selskab der er registreret på Jomfruøerne. Selskabet hedder Tollin Associates Ltd.

Dette selskab fik lov til at udnytte alle image rights – reklamerettigheder – for Ronaldo. Dette selskab overdrog rettighederne til et selskab, der hører hjemme i Irland, Multisports&Image Management Ltd.

Selskabet på Jomfruøerne havde ingen aktivitet, og de spanske myndigheder hævder, at det eneste formål var, at sløre størrelsen af indtægter fra Ronaldos reklameaftaler.

Ronaldo beskyldes også for ikke at have selvangivet indtægter på 28,4 millioner euro fra et selskab i Spanien, der har rettigheder til reklamekontrakter med Spanske firmaer fra 2015 til 2020. Selskabet hedder Adifore Finance Ltd.

Skal Ronaldo i fængsel?

Lionel Messi blev dømt for skatteunddragelse 24. maj 2017. Denne dom har givet de spanske myndigheder blod på tanden, og dommen citeres i sagen mod Ronaldo.

Messi slap for fængsel, fordi der i den spanske straffelovs § 80, er mulighed for at gøre en dom betinget, hvis man idømmes en straf på under 2 år. Det skal være første gang man begår en strafbar forseelse og så må det ikke være personfarlig kriminalitet.

Ronaldo er anklaget for i alt 4 overtrædelser. De kan tilsammen give 7 års fængsel. Men før træneren på fængslets fodboldhold begynder at slikke sig om munden, er han nødt til at læse med nedenfor.

De spanske dommere har nemlig hjemmel til at reducere straffen for personer med ned til 1/4, hvis den tiltalte erkender sin brøde, betaler den manglende skat, bøder og renter. Messi ville ikke anerkende at han var skyldte skat til den spanske stat, så han straf blev ikke nedsat med denne hjemmel. Ronaldo er dog mere samarbejdsvillig, og allerede i 2015, oplyste han om det selskab der står på Jomfruøerne. Det kommer ham sikker til gavn når staffen skal udmåles.

Ydermere, er der en særlig 3-års regel for VIP-personer. Reglen medfører, at skattemyndighederne vil skulle nøjes med at undersøge skatteforholdene 3 år tilbage i tiden. Det kan betyde, at nogle af kravene mod CR7 er forældede.

Det er mine rådgiveres skyld

Messi forsøgte sig med at forklare at det var hans rådgivere der havde styr på skattebetalingen, og at han blot spillede fodbold.

Højesteret afviste denne forklaring. Så der er ingen tvivl om, at Ronaldo bliver personligt ansvarlig, hvis han har snydt i skat. Men straffens længde er uvis.

Det er ikke altid nemt, med sportsfolk og myndigheder.

Har du spørgsmål til artiklens forfatter?

Felter med * skal udfyldes.

"*" indikerer påkrævede felter

Name
Tilmeld dig vores nyhedsbreve med juridiske nyheder
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.