Nye regler for erstatningsferie

Fra 1. maj i år er der nye regler om ret til erstatningsferie ved sygdom efter påbegyndt ferie:

Bliver du syg under din ferie, har du nu ret, men ikke pligt til en erstatningsferie efter 5 sygedage (ferieloven § 13 stk. 3-6).
Det er et krav, at du sygemelder dig 1. sygedag. De 5 karensdage tælles først fra sygemeldingsdagen. Det er alle de sygedage, der måtte være under alle ferier i et ferieår, der skal sammenlægges, og når der har været 5, udløser det ret til erstatningsferiedage.

Det er dog også et krav, at du har en lægeerklæring fra den første sygemeldingsdag, for de fem dage tæller først fra den dag, hvor der både er sygemelding og lægeerklæring.

Loven er lavet så skrap for at hindre en strøm af omkostninger til virksomhederne.

Du skal derfor som lønmodtagere vurdere, om det kan betale sig for dig at ofre omkostningerne til en lægeerklæring. Vil du kunne nå at komme op på over 5 sygedage under ferie i indeværende ferieår?

Eksempel:

Du har ferie 15 dage i juli . Du er syg i to dage, bliver rask og fortsætter ferien. Du sender sygemelding fra 1. sygedag og friattest/lægeerklæring.

Du har ferie 10 dage i oktober. Du er syg i fem dage, bliver rask fortsætter ferien. Du sender sygemelding og friattest/lægeerklæring.

Du får ret til to dages erstatningsferie, nemlig 7 sygedage minus 5 karensdage. Du skal derfor overveje, om det er lægeomkostningen værd.

Der afventes en bekendtgørelse med mere detaljerede regler, for der er stadig en del uklarheder.

Har du spørgsmål til artiklens forfatter?

Felter med * skal udfyldes.

"*" indikerer påkrævede felter

Name
Tilmeld dig vores nyhedsbreve med juridiske nyheder
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.