Ingen forhåndsaftaler om økonomisk kompensation ved separation/skilsmisse

Det er ikke muligt for ægtefæller at lave forhåndsaftaler med hinanden omkring økonomisk kompensation i tilfælde af en separation/skilsmisse.

Vestre Landsret har netop afsagt en dom, hvor to ægtefæller ønskede at sikre, at hustruen fik et vist minimumsbeløb i kompensation fra manden i tilfælde af separation/skilsmisse.

Manden havde et betydeligt større særeje end hustruen, hvorfor manden havde oprettet et gældsbrev til hustruen på 500.000 kr.

Landsrettens dom har fastslået, at ægtefæller ved ægtepagt ikke kan aftale økonomisk kompensation i tilfælde af separation/skilsmisse med den begrundelse, at ægteparret ikke kan tage stilling til konsekvenserne af sådan en aftale.

De lavede tillige en ægtepagt, hvor gældsbrevet skulle tilhøre hustruen som hendes skilsmissesæreje og ikke deles med manden i tilfælde af separation/skilsmisse.

Tinglysningsretten afviste at tinglyse ægtepagten, da aftalen om gældsbrevet hverken var omfattet af retsvirkningslovens §§ 28 eller 30. Landsretten stadfæstede denne afgørelse.

§ 28 i Retsvirkningsloven fortæller, hvad ægtefæller ved ægtepagt kan aftale under ægteskabet. I henhold § 30 kræver gaver mellem ægtefæller som udgangspunkt en ægtepagt for at være gyldig.

Landsrettens dom har fastslået, at ægtefæller ved ægtepagt ikke kan aftale økonomisk kompensation i tilfælde af separation/skilsmisse med den begrundelse, at ægteparret ikke kan tage stilling til konsekvenserne af sådan en aftale.

Muligheder for aftaler i tilfælde af skilsmisse

Der er mulighed for at ægteparret kan aftale, at en vis friværdi i et aktiv skal være den enes skilsmissesæreje, således at dette ikke skal deles ved separation/skilsmisse, forudsat at der er friværdi i aktivet.

Ellers kan der gives gaver under ægteskabet for at sikre den økonomisk svage part ved skilsmisse.

Der er i det hele taget flere muligheder for at sikre sig som ægtefæller ved separation/skilsmisse.

Hvis du ønsker advokatbistand omkring ovenstående, kan du kontakte advokat Sajitha Sureshkanna, Ret&Råd Glostrup Ballerup Greve, der også er medlem af Danske Familieadvokater.

Har du spørgsmål til artiklens forfatter?

Felter med * skal udfyldes.

"*" indikerer påkrævede felter

Name
Tilmeld dig vores nyhedsbreve med juridiske nyheder
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.