Hvis du ejer bolig i Spanien skal du have nyt testamente

Nye regler betyder, at dit spanske hus eller lejlighed bliver dødsbobehandlet efter spanske regler. Det medfører uoverskuelige konsekvenser for enormt mange danskere. Men et kort tillæg til dit testamente sikrer dig.

Artiklen er oprindeligt bragt 10. maj 2016

Nye regler betyder, at dine arvinger risikerer at miste retten til at blive boende i familiens lejlighed, hvis du ikke laver et tillæg til dit testamente. Desuden risikerer arvingerne at tabe mange penge på afgifter og udgifter til advokater. Men et kortfattet tillæg til dit testamente, sikrer dig, at dødsboet behandles efter danske regler. Det skaber tryghed for dine efterladte.

Sådan gør du

Hvis du ønsker tryghed for de efterladte skal du lave et testamente, hvor du skriver, så det ikke kan misforstås, at din spanske bolig, skal dødsboskiftes efter danske regler. Har du allerede et testamente, kan du nøjes med at lave et tillæg til testamentet.

Ønsker du tryghed om, at dine arvinger får, hvad du bestemmer de skal have, og ønsker du at undgå at bruge unødige penge på advokater og offentlige afgifter, kan du bede en advokat hjælpe med at lave testamentet.

De spanske arveregler

Hvis du ikke laver et testamente skal dit dødsbo skiftes efter de spanske arveregler. Hvis du ejer ting i Danmark, skiftes disse ting (aktiver) efter de danske regler.

De spanske arveregler er meget forskellige fra de danske. Din ægtefælle arver ikke per automatik (kun brugsret), men det gør de børn du er biologisk forældre til. Af og til ses situationer, hvor ægtefællen er nødt til at sælge den spanske lejlighed, fordi børnene ikke vil hjælpe den spanske stat med at skifte dødsboet, eller fordi de ganske enkelt ikke synes at den efterlevende, skal bo i lejligheden.

Der findes ikke uskiftet bo i Spanien. Det er ellers meget benyttet i Danmark.

Dødsboskiftet startes ikke automatisk, som i Danmark, og dødsboet pålægges ekstra afgifter af den spanske stat, hvis arvingerne ikke sætter gang i at skifte dødsboet senest 6 måneder efter dødsfaldet.

De nye regler

Det har i mange år været forskellige regler i hvert land. De nye regler betyder, at dit dødsbo skal skiftes i flere lande. Med mindre altså, at du har lavet et testamente.

De nye regler hedder: Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 650/2012 om kompetence, lovvalg, anerkendelse og fuldbyrdelse af retsafgørelser vedrørende arv, og om accept og fuldbyrdelse af officielt bekræftede dokumenter vedrørende arv og om indførelse af et europæisk arvebevis.

Ret&Råd kan hjælpe dig

Ret&Råd har 30 års erfaring med at hjælpe danskere med ejendom i Spanien, med at lave testamenter. Vi har advokater i både Danmark og Spanien og vi taler både dansk og spansk.

Ring eller skriv for at få et tilbud hvis du ikke allerede har et testamente og har behov for at få lavet et testamente.

Har du spørgsmål til artiklens forfatter?

Felter med * skal udfyldes.

"*" indikerer påkrævede felter

Name
Tilmeld dig vores nyhedsbreve med juridiske nyheder
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.