Hvad med pensionen når jeg flytter til Spanien?

Mange klienter er i tvivl om hvad der sker med pensionerne fra Danmark, hvis de flytter til Spanien.

Artiklen er oprindeligt bragt 20. september 2016

Før 2008, havde Danmark og Spanien en aftale om, hvem der beskattede pensionsudbetalinger. Denne aftale (dobbeltbeskatningsoverenskomsten) er opsagt. Hvis du boede i Spanien før den 28. november 2007, du fortsat bor i Spanien, og begyndte at modtage din danske pension eller efterløn senest den 31. november 2008, vil aftalen stadig gælde for dig (lov nr. 85 af den 20. februar 2008).

Nu om stunder beskattes udbetalingerne både i Spanien og i Danmark. Men det er muligt at fradrage det betalte beløb, så man kan undgå at betale dobbelt skat.

Der findes en lang række forskellige pensioner i Danmark, hvoraf nogle af dem kommer fra det offentlige (førtids- og folkepension). Andre er private pensionsordninger man har haft da man gik på arbejde, eller selv har indbetalt til. Og så er der efterlønnen, der er en blanding mellem offentlig og privat ydelse.

Spansk skat af dansk pension

De spanske myndigheder oplyser, at hvis man flytter ud af Danmark, og ind i Spanien bliver man residente fiscal i Spanien. Det betyder, at man skal betale spansk skat af den danske pension.

Hvis du har en dansk pension, skal du betale skat af denne i Danmark.

Du skal også betale skat i Danmark

Hvis du har en dansk pension, skal du betale skat af denne i Danmark. Også selv om du er flyttet ud af landet. Du bliver døbt ”begrænset skattepligtig”. Det betyder, at du skal betale skat af din danske pension, både i Spanien og i Danmark.

De pensioner, hvor du får udbetalt et engangsbeløb, kaldes kapitalpensioner. Dem betaler du 40% i skat.

Ratepensioner, hvor du får en fast månedlig udbetaling i fx 20 år, beskattes som personlig indkomst. Personlig indkomst beskattes som regel med 35-36%.

Pensionsafkast er tax free i Danmark

Du skal ikke betale skat af pensionsafkastet. Pensionsafkast er udbytte, rente og kursgevinster. Du skal ansøge hos Skat om at blive fri for denne skat på blanket nr. 07.058.

Bare rolig, du skal ikke betale dobbelt skat

Du kan roligt tørre sveden af panden. Du kan anmode den spanske stat om fradrag på grund af dobbelt beskatning. Det står i den spanske indkomstskattelov, artikel 80 (lov nr. 35/2006 af 28. november).

Har du spørgsmål til artiklens forfatter?

Felter med * skal udfyldes.

"*" indikerer påkrævede felter

Name
Tilmeld dig vores nyhedsbreve med juridiske nyheder
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.