Vær opmærksom på, at de hjælpepakker, som omtales i artiklerne, alle er udfaset senest med udgangen af august 2020. I stedet har folketinget vedtaget en række stimuli-initiativer såsom førtidig udbetaling af danskernes feriepenge.
EFK bakker op om de danske eksportører, der har likviditetsproblemer, og vil med to konkrete initiativer hjælpe dem med at få forsikret deres eksportordrer hos private kreditforsikringsselskaber.
Det ene er likviditetskaution til coronaramte små- og mellemstore eksportvirksomheder. Det andet initiativ er udvidelse af EKF’s genforsikring af private kreditforsikringsselskaber til gavn for både store og små virksomheder.
EKF er Danmarks eksportkredit, og er ejet af den danske stat, der også er garantistiller. De to nye EKF-initiativer skal godkendes af EU-Kommissionen i henhold til statsstøttereglerne, derfor er initiativerne endnu ikke trådt i kraft.
Indtil initiativerne træder i kraft, anbefales eksportvirksomheder, der er blevet ramt af coronakrisen, at kontakte deres bank for at få en likviditetskaution, og deres kreditforsikringsselskaber for at få forsikret eksportordrer.
EKF-initiativ om likviditetskaution
Likviditetskaution er en garanti af EKF, der dækker 80% af bankernes eventuelle tab på nye lån, der går til at sikre, at eksportvirksomhederne har likviditet til at dække udgifterne. Det vil give bankerne incitament til at yde likviditet til virksomhederne, fordi bankernes risiko ved at låne penge ud vil være mindre.
Initiativet er målrettet SMV’er med likviditetsproblemer pga. coronakrisen, fordi deres indtægter falder, imens de fortsat har lønudgifter og leverandører, der skal betales.
Der er i første omgang afsat en tabsramme på 100 mio. kr. til ordningen, som først træder i kraft, når den er godkendt af EU-Kommissionen.
EKF-initiativ om genforsikring
Allerede nu tilbyder EKF genforsikring til de større kreditforsikringsselskaber, som har indgået en aftale med EKF. EKF genforsikrer de private kreditforsikringer, så de fortsat kan forsikre danske eksportvirksomheder – det betyder at EFK agerer som et ”forsikringsselskab for forsikringsselskaberne”.
EKF vil anmode EU-Kommissionen om tilladelse til at udvide deres genforsikringsordning, så ordningen kan omfatte både, EU og OECD landene.
EKF-genforsikringsordningen omfatter endnu ikke OECD-landene, men nu hvor likviditetsproblemerne breder sig, også uden for EU, stiger risiciene for forsikringsselskaberne.
Det kan medføre, at forsikringsselskaber ikke tør udbyde forsikringer, hvilket gør det svært for de danske virksomheder, der eksporterer til OECD-lande, og har et forsikringsbehov.
Derfor vil EKF gerne udvide ordningen, således at både, EU- og OECD-lande omfattes af genforsikringsordningen. På den måde sikres det, at danske eksportordrer bliver dækket, hvis deres udenlandske kunde fra et OECD-land ikke kan betale som følge af coronakrisen.
Ret&Råd er klar til at rådgive
Ret&Råds erhvervsadvokater sidder klar til at hjælpe virksomhederne i denne svære situation. Vi kan hjælpe med at regne på, om det kan betale sig at gøre brug af den midlertidige lønkompensation. Vi kan også hjælpe med andre spørgsmål vedrørende håndteringen af de ansatte, betalingsaftaler, udfordringer med eksisterende kontrakter, spørgsmål i forbindelse med manglende leverancer, aftaler med banken osv.
Ring eller skriv til din lokale erhvervsadvokat for et godt råd og en uforpligtende vurdering af din sag.
Læs flere af vores artikler om de juridiske aspekter vedrørende coronakrisen.