Cibor-rente- og kursmanipulationssager- personsammenfald og interessekonflikter hos sigtede ansatte.

Medierne (2/2014) omtaler sigtede bankansattes mulige dobbeltroller som både Cibor-stillere og aktører i kurshandler med Cibor baserede obligationer.

Hvor blev de kinesiske mure af konkret?

Bankernes fælles referencerente- Cibor- har betydning for, hvad bl.a. boligejere og virksomheder betaler for deres lån.

Begrundet mistanke om, at visse banker kan have sat renten for højt, er p.t. genstand for Bagmandspolitiets efterforskning.

Desuden forventes Finanstilsynet i 2014 at komme med en rapport om, hvorvidt realkreditinstitutter og banker kan have manipuleret med Cibor-renten.

I Danmark blev straffesager udløst af visse bankers uforklarligt høje Cibor-renter.

Blot et basispoint højere på rentefixeringsdatoer om året vedr. Cibor (realkredit) obligationer betyder meget, hvis fx en bank ligger inde med store beholdninger af Cibor obligationer.

Ofte var beholdninger på ca. 650 mio. kr.

Normalt bygger referencerente -systemet på, at Cibor-renten skal være neutral og upåvirket købere og sælgere.

Neutraliteten går imidlertid tabt, hvis det er de samme personer, der handler obligationer og samtidig er ansvarlig for rentefixeringen på udvalgte datoer hvert år siden 2009.

En lav Cibor rente er ikke til fordel for en Banks indtjening – modsat en høj Cibor rente.

Med andre ord vil en bankansat og/eller realkreditansat Cibor- stiller med den beskrevne dobbeltrolle – og interessekonflikt – kunne påvirke Cibor rentens størrelse til gavn for bankens og/eller sammes realkreditinstituts indtjening.

Det understreges, at det ikke er klarlagt, om der er foregået noget ulovligt, endsige strafbart, på nuværende tidspunkt.

Det skal blive interessant at se straffesagernes endelige udfald.

Skrevet af den erfarne erhvervs- og strafferetsadvokat (H) Steen Petersen, som du er velkommen til at kontakte på 21721782 og stp@ret-raad.dk.  

Steen har ført flere sager inden for den finansielle sektor og rådgivet involverede aktører på flere planer i selskabers kontrol- og ledelseshierarki.

Se Steens profil  HER og hans artikler HER 

 

Har du spørgsmål til artiklens forfatter?

Felter med * skal udfyldes.

"*" indikerer påkrævede felter

Name
Tilmeld dig vores nyhedsbreve med juridiske nyheder
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.