Tvangsarv & Friarv

Når du vil oprette et testamente, skal du tage stilling til mange forskellige forhold. Det er i den forbindelse vigtigt at have kendskab til to grundlæggende arveretlige forudsætninger, nemlig tvangsarv og friarv.

Du skal have med i dine betragtninger, at du ikke selv kan bestemme over hele den formue, du efterlader dig. I arveloven er der nemlig en bestemmelse om tvangsarv, som betyder at en del af din formue skal gå til din ægtefælle og livsarvinger. Derimod er friarven den del, som du selv frit kan disponere over.

Hvad er tvangsarv?

Ifølge arveloven er 1/4 af de værdier, du efterlader dig, såkaldt tvangsarv, som skal efterlades til dine tvangsarvinger.

Din ægtefælle og dine livsarvinger (børn, børnebørn m.v.) er tvangsarvinger, og de kan således ikke gøres arveløse – heller ikke med et testamente. Hvis du ikke laver et testamente, arver de det hele. Det kan få store konsekvenser for din efterladte samlever, hvis I lever i et papirløst forhold. Uden et testamente, hvor du har specificeret, at din samlever skal arve dig, vil vedkommende nemlig ikke arve noget som helst.

Hvis du selv vil have indflydelse på hvor meget dine nærmeste skal arve, skal du derfor oprette et testamente.

Hvad er friarv?

Ifølge arveloven repræsenterer friarven det der ikke er tvangsarv, og den udgør derfor 3/4 af de værdier der efterlades når man har tvangsarvinger. Du kan uden nogen begrænsninger træffe bestemmelse om hvordan friarven skal fordeles.

Om friarven skal fordeles ved præcise beløb, ved brøkdele eller procenter, bestemmer du helt selv. Fælles er dog at du skal oprette testamente herom. Hvis ikke du har et testamente, vil alt hvad du efterlader dig gå til tvangsarvingerne. Friarven kan efter dit valg sagtens efterlades til tvangsarvingerne eller måske én tvangsarving blandt flere.

Har du et spørgsmål til vores advokater?

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Postnummer*
Tilmeld dig vores nyhedsbreve
Samtykke*
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.