Dansk landbrug – generationsskifte på vej

Stigende svine- og mælkepriser har fået landmændene til at tro på fremtiden igen, og selv flere af landets banker er begyndt at tænke positivt om fremtiden for erhvervet. Meget tyder på, at landbrugserhvervet er ved at kunne se enden på en lang årrække med røde tal, og et stort ophobet behov for generationsskifte i erhvervet kan begynde.

Gennem hele finanskrisen har landmændene kunnet konstatere, at prisen på deres produkter blev lavere og lavere, og egenkapitalen forsvandt i takt med at jordprisen faldt. Det har for mange landmænd betydet, at økonomien er blevet så stram, at de har ønsket at stoppe inden for erhvervet for at søge nye udfordringer, men det har ikke været muligt, idet det ikke har været realistisk for nye landmænd at låne den nødvendige kapital til at købe et landbrug.

Bankerne har således haft rigeligt at gøre med blot at håndtere de engagementer, som landbruget i forvejen var tynget af. For en række landmænd var salg heller ikke længere en mulighed, idet egenkapitalen var blevet negativ, hvorfor de ikke havde økonomisk mulighed for at sælge gården.

Optimisme at spore i landbrugserhvervet

Politiske tiltag i 2016 kombineret med bedre priser for landbrugsprodukterne er imidlertid ved at skabe lidt optimisme i landbrugserhvervet, og med lidt bedre budgetter for 2017 i hånden er det igen blevet muligt at drøfte fremtiden med banken. Den spirende optimisme er visse steder tillige ved at presse lidt til jordprisen i opadgående retning.  

Med en lang årrække, hvor generationsskifte ikke har være en mulighed primært pga. manglende adgang til økonomi i erhvervet, må det derfor forventes at 2017 bliver et år, hvor der for alvor kommer gang i et generationsskifte i dansk landbrug.

I Ret&Råd har vi rustet os godt til de nye tider, som vi forventer, der kommer. Vi har således en lang række advokater med speciale i såvel generationsskifte som i landbrug, hvorfor vi ser frem til et nyt år, hvor vi kan hjælpe vores kunder med at gå fra tanker om afvikling til tanker om udvikling eller generationsskifte. 

Har du spørgsmål til denne artikel eller juridiske spørgsmål i øvrigt, er du velkommen til at kontakte advokat Kim Mouritsen på tlf.: +45 89 15 25 15 eller email: km@ret-raad.dk. Du kan også kontakte din lokale Ret&Råd-advokat.

Har du spørgsmål til artiklens forfatter?

Felter med * skal udfyldes.

"*" indikerer påkrævede felter

Name
Tilmeld dig vores nyhedsbreve med juridiske nyheder
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.